Kuningatar Elisabetin kuolemasta tänään vuosi – näin kruununperijä viettää surupäivää

Britannian pitkäaikaisimman hallitsijan kuningatar Elisabetin kuolemasta on kulunut nyt vuosi. Kuningatar kuoli Balmoralin linnassa Skotlannissa 96-vuotiaana.

Kuningas Charles on kertonut viettävänsä äitinsä kuoleman vuosipäivää yksityisesti, eikä virallista julkista ohjelmaa ole Britanniassa järjestetty.

Elisabetista tuli kuningatar 25-vuotiaana talvella 1952 isänsä kuningas Yrjö VI:n kuoleman jälkeen. Elisabetin valtakausi kesti 70 vuotta, minkä myötä hän on Britanniaa pisimpään hallinnut monarkki.

Kruunun perinyt kuningas Charles on kertonut viettävänsä äitinsä kuoleman vuosipäivää yksityisesti, eikä virallista julkista ohjelmaa ole Britanniassa järjestetty. Tämä jatkaa perinnettä, jolla Elisabet vietti edesmenneen isänsä kuoleman vuosipäivää.

Britannian hallitus julkaisi aiemmin syyskuussa suunnitelmansa kuningattaren kunniaksi pystytettävästä muistomerkistä. Muistomerkki on määrä paljastaa vuonna 2026 Elisabetin 100. syntymäpäivän aikaan.
 

Millainen oli kuningatar Elisabetin valtakausi – haastattelussa Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Jaakko Laajava 27:24
Katso myös: Millainen oli kuningatar Elisabetin valtakausi – haastattelussa Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Jaakko Laajava 19.9.2022.

Lue myös:

    Uusimmat