Murheelliset käänteet varjostavat kuningatar Elisabetin syntymäpäivää – myös kunnialaukaukset peruttu

1:26
95 vuotta täyttävällä kuningatar Elisabetilla on hallussaan useita Guinnessin ennätyksiä – tämä ennätys syntyi vuonna 2017

Suru varjostaa tänä vuonna kuningatar Elisabetin syntymäpäiväjuhlallisuuksia.

Britannian kuningatar Elisabet IItäyttää tänään 95 vuotta. Vaikka kuningattaren syntymäpäivä on huhtikuussa, on merkkipäivää tavattu virallisesti juhlia vasta kesällä. Hallitsijat ovat juhlistaneet syntymäpäiviään kesäkuussa jo vuodesta 1748 lähtien, kun kuningas Yrjö II aloitti tavan. Hänen syntymäpäivänsä oli lokakuussa, mutta koska monarkki halusi juhlia kesällä, seremoniat siirrettiin kesäkuuhun.

Tänä vuonna kuningattaren syntymäpäivää varjostaa hänen pitkäaikaisen puolisonsa prinssi Philipin kuolema. 9. huhtikuuta menehtynyt Edinburghin herttua haudattiin sotilaallisin menoin viime viikonloppuna. Pari ehti olla naimisissa 73 vuotta.

Hautajaispäivänä kuningatar sai myös lisää ikäviä uutisia, sillä hänen ystävänsä ja pitkäaikainen neuvonantajansa Sir Michael Oswald kuoli lauantaina. Oswald oli kuollessaan 86-vuotias. Asiasta kertoi muun muassa brittilehti Mirror.

Suru ja korona varjostavat juhlallisuuksia

Kuningattaren uskotaan viettävän suru-uutisten varjostamaa syntymäpäiväänsä lounastamalla perheenjäsentensä kanssa Windsorin linnassa, kertoo Telegraph-lehti. Sen mukaan kuningattaren syntymäpäivän juhlintaan perinteisesti kuuluneet kunnialaukaukset on peruttu suruajan vuoksi.

Viime vuonna kuningatar pyysi, ettei kunnialaukauksia ammuttaisi maata runnelleen koronaviruspandemian vuoksi. Tuolloin kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta kuningattaren valtakauden aikana, kun laukauksia ei ammuttu.

Telegraphin mukaan tänä vuonna ei myöskään nähtäisi kuningattaren merkkipäivän kunniaksi järjestettyä perinteistä Lontoon juhlaparaatia. Lehti kertoo, että juhlallisuudet aiotaan kutistaa koronan vuoksi jo toista vuotta peräkkäin. Sen mukaan Buckinghamin palatsi on ilmoittanut pohdinnassa olevan "vaihtoehtoisen paraatin" Windsorin linnassa.

Viime vuonna peruuntuneen juhlaparaatin sijaan järjestettiin sotilasparaati Windsorin linnan tiluksilla.

Elisabet nousi hallitsijaksi isänsä, kuningas Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952. Näin ollen kuningatar on ensi vuonna hallinnut Britanniaa jo peräti 70 vuotta. Tieto isän kuolemasta saavutti Elisabetin, kun tämä oli Afrikan-kiertueella. 

Kuningatar Elisabet ei ole korkeasta iästään huolimatta vielä jäänyt eläkkeelle vaan jatkaa yhä töitään monenlaisten edustustehtäviensä parissa.

Kuningatar on ikäisekseen erittäin hyväkuntoinen, mutta on selvää, että hänellä ei ole edessään enää kovin montaa vuotta hallitsijana. Siksi prinssi Philipin kuolema konkretisoi sen, että varsin pian valta vaihtuu ja Elisabetin pitkä aikakausi jää historiaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja