Kuningatar Elisabetilta sydäntäsärkevä viittaus tulevaan – 94-vuotias monarkki ei välttämättä enää koskaan palaa Buckinghamin palatsiin

4:24
Kuningatar Elisabet piti keväällä historiallisen puheen kansalleen.

Kuningatar Elisabet ei todennäköisesti palaa enää koskaan Buckinghamin palatsiin eikä edustustehtäviensä pariin koronapandemian takia.

94-vuotias kuningatar Elisabet on pysytellyt melko visusti Windsorin linnan sisuksissa maaliskuusta lähtien puolisonsa, 99-vuotiaan prinssi Philipin kanssa paossa koronapandemiaa, sillä pariskunta kuuluu viruksen riskiryhmään korkean ikänsä takia. Tänä kesänä Elisabet matkustaa myös vielä Skotlantiin Balmoralin linnaan, jossa Elisabet ja Philip ovat perinteisesti viettäneet kesänsä. 

Tällä viikolla kuningatar edusti jälleen etäyhteyksien päässä kun Elisabetista tehty tuore muotokuva julkistettiin Britannian ulkoministeriön toimesta. Julkistustilaisuuden yhteydessä Elisabet esitti sydäntäsärkevän kommentin todetessaan toivovansa, että hän pääsisi näkemään maalauksen vielä jonain päivänä paikan päällä. 

– Olen onnellinen siitä, että sain mahdollisuuden nähdä sen, kuningatar totesi videoyhteyden päässä.

Kuningatar Elisabetin on kerrottu olleen murtunut hiljattain saamastaan tiedosta, jonka mukaan hän ei välttämättä pysty enää koskaan palaamaan Buckinghamin palatsiin. Buckinghamin palatsi on Britannian hallitsijan virallinen koti, josta käsin monarkki suorittaa tehtäviään hallitsijana. Mikäli Elisabet ei pääse koskaan enää palaamaan palatsiin, tarkoittaa se myös sitä, ettei hän enää koskaan palaa hoitamaan täysin totuttuja tehtäviään kuningattarena. 

Toimittaja Kate Thorntonin mukaan seuraava kuninkaallinen pari, jotka tulevat asumaan palatsissa, olisivat mahdollisesti Elisabetin pojanpoika prinssi William vaimonsa herttuatar Catherinen kanssa sitten, kun Williamista tulee jonain päivänä kuningas.

Myös Elisabetin poika prinssi Charles ja tämän puoliso herttuatar Camilla ovat olleet koronapandemiaa paossa keväästä lähtien, niin ikään korkean ikänsä takia. 71-vuotias Charles on kruununperimysjärjestyksessä seuraavana, mutta arvioiden mukaan hän itse ei välttämättä koskaan muuta Buckinghamin palatsiin. Muutama vuosi sitten uutisoitiin Charlesin suunnittelevan mahdollisesti sitä, että Buckinghamin palatsi tulee olemaan hänelle kuninkaana paikka, jossa hoitaa virallisia velvollisuuksiaan, mutta hän ja Camilla jäisivät kuitenkin asumaan tämän hetkiseen kotiinsa Clarence Houseen Lontoossa. 

Kuninkaallisasiantuntijat ovat myös sitä mieltä, että perinteitä ankarasti noudattava kuningatar Elisabet ei tule kruunusta luopumaan, vaan työskentelee niin pitkään, kunnes hänen kuntonsa ei sitä enää yksinkertaisesti salli. Tästä syystä tieto siitä, ettei Elisabet pysty enää todennäköisesti palaamaan Buckinghamin palatsiin, on ollut kuningattarelle lähteiden mukaan erittäin raskas asia. 

– Niin monet asiat, joita hän rakastaa, on viety häneltä pois. Hän ei oikeastaan halua pysytellä vankina Windsorin linnassa. On erittäin todennäköistä, ettei kuningatar enää tule asumaan Buckinghamin palatsissa. On totta, että kuningatar pitää enemmän Balmoralista sekä Windsorin linnasta, mutta kyse on siitä, ettei hän pysty tekemään haluamaansa työtä niistä paikoista käsin. Se ei ole sama asia, kuninkaallistoimittaja Dan Wootton arvioi. 

Jotkut asiantuntijat ovat toisaalta eri mieltä asiasta, ja joidenkin mukaan kuningatar Elisabet saattaa olla tosiasiassa helpottunut uutisesta. 

– Hän on jo vanhempi, joten minun on vaikeaa uskoa, että hän haluaisi pitää yllä niin kiireistä aikataulua, kuninkaalliskirjailija Tom Quinn on pohtinut.

Lähteet: Express, Hello!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja