Kuningatar Elisabet yllätti poikkeuksellisella eleellään herttuatar Camillaa kohtaan – näin prinssi Charles riensi kiittämään äitiään

Brittikuninkaallisten raskas vuosi 8:53
Kirjailija Satu Jaatinen ja MTV Uutisten toimittaja Aino Haili arvioivat, millainen oli kuningatar Elisabetin raskas vuosi 2021.

Prinssi Charles julkaisi julkisen kiitoksensa äidilleen kuningatar Elisabetille tämän poikkeuksellisesta eleestä herttuatar Camillaa kohtaan.

Sunnuntaina 6. helmikuuta tuli täyteen tasan 70 vuotta siitä, kun Ison-Britannian kuningatar Elisabet astui valtaan. Tuohon aikaan Elisabet oli 25-vuotias ja hänestä tuli kuningatar, kun hänen isänsä kuningas Yrjö VI menehtyi 56-vuotiaana kärsittyään pitkään terveysongelmista. 

Valtakautensa 70-vuotisjuhlan kunniaksi hovi julkaisi Elisabetin viestin lauantaina, päivää ennen varsinaista merkkipäivää. Viestissään Elisabet antoi lausunnon, joka sai monet hämmästymään: hän kertoi haluavansa, että kun hänen pojastaan prinssi Charlesista tulee kuningas, tulee hänen puolisonsa herttuatar Camilla olemaan arvonimeltään kuningatarpuoliso eli englanniksi Queen Consort.

Elisabetin poika Charles kiitti äitiään omassa onnitteluviestissään, joka julkaistiin niin ikään Clarence Housen toimesta viikonloppuna. Viestissään Charles onnitteli kuningataräitiään, joka on Ison-Britannian historian pisimpään vallan kahvassa ollut monarkki. 

– Tänä historiallisena päivänä minä ja vaimoni onnittelemme yhdessä kaikkien teidän kanssa hänen majesteettinsa merkittävää saavutusta tämän maan, kuningaskunnan sekä Kansainyhteisön palvelijana seitsemänkymmenen vuoden ajan, lausunnossa todettiin. 

Charles myös huomioi Elisabetin toiveen siitä, että hänen vaimostaan tulee kuningatar Camilla, kun Charlesista jonain päivänä tulee kuningas.  

– Olemme erittäin tietoisia äitini toiveen suomasta kunniasta. Samalla kun olemme yhdessä palvelleet sekä tukeneet hänen majesteettiaan sekä yhteisöjemme ihmisiä, on rakas vaimoni ollut oma vakaa tukeni matkan varrella. 

Elisabetin ilmoitus "hartaasta toiveestaan" oli monille varmasti yllättävä, sillä Elisabetin ja Camillan suhde ei ole ollut todellakaan mutkaton. Charles petti tiettävästi ensimmäistä vaimoaan, edesmennyttä prinsessa Dianaa kun pari oli vielä naimisissa. Asia oli ilmi tullessaan valtava skandaali, jonka myötä Diana ja Charles erosivat virallisesti vuonna 1996. Diana menehtyi seuraavana vuonna elokuussa 1997 auto-onnettomuudessa Pariisissa. 

Charles ja Camilla ovat pitäneet yhtä salasuhteestaan lähtien ja he menivät naimisiin vuonna 2005. Kuningatar Elisabet ei osallistunut vihkitilaisuuteen, mutta oli mukana parin häävastaanotolla. Elisabetin on myös kerrottu luonnehtineen Camillaa "ilkeäksi naiseksi" ja sanoneen aikoinaan Charlesille, ettei tämän tulisi olla missään tekemisissä Camillan kanssa. Näin ollen kuningattarelle Charlesin suhde Camillaan ei ollut helppo pala purtavaksi. Vuonna 2000 kuningatar jopa kieltäytyi osallistumasta poikansa 50-vuotispäiville, mikäli Camilla on paikalla.

Vuosien saatossa Elisabetin ja Camillan suhde on kuitenkin lähteiden mukaan lämmennyt merkittävästi, mistä kertoo myös Elisabetin historiallinen ilmoitus helmikuisena lauantaina. 

– Kun aikani päättyessä Charlesista tulee kuningas, tiedän, että tulette antamaan hänelle sekä hänen vaimolleen Camillalle saman tuen, jonka olette antaneet minulle. On myös hartain toiveeni, että kun aika koittaa, Camilla tunnetaan kuningatarpuolisona, kun hän jatkaa omaa, uskollista palveluaan. 

Lue myös:

    Uusimmat