Kuninkaallisen asiantuntijan mukaan kuningatar Elisabetilla on koskettava syy tukea Camillaa kuningattareksi

Elisabet ennätykseen – pitkäaikaisin monarkki 1:26
Kuningatar Elisabetista tuli vuonna 2017 Ison-Britannian pitkäaikaisin monarkki. Katso kuvakooste kuningattaren hallitsijakaudesta.

Kuningatar Elisabet toivoo, että herttuatar Camilla kruunataan prinssi Charlesin rinnalla.

70 vuotta vallassa ollut Ison-Britannian kuningatar Elisabet  esitti juhlapuheessaan yllättävän toiveen. Kuningatar kertoi haluavansa herttuatar Camillan saavan kuningatarpuolison tittelin kun prinssi Charlesista tulee jonain päivänä kuningas.

Toive oli sinänsä yllättävä, koska Camillan ja Charlesin avioiduttua vuonna 2005 annettiin ymmärtää, että kun Charlesista tulee kuningas, Camilla saisi tittelin "prinsessapuoliso". 

People-julkaisun haastatteleman kuninkaallisen historoitsijan Robert Laceyn mukaan kuningattaren toiveen taustalla on Elisabetin omat kokemukset puolison tuesta.

Kuningatar ymmärtää hallitsijan puolison tekemät uhraukset

Kuningatar puhui valtaannousunsa vuosipäivän aattona monarkian tulevaisuudesta.

– Kun pojastani Charlesista tulee kuningas, tiedän teidän antavan hänelle ja hänen vaimolleen Camillalle saman tuen kuin olette antaneet minulle. On minun vilpitön toiveeni, että kun sen aika koittaa, Camilla tullaan tuntemaan kuningatarpuolisona hänen jatkaessaan lojaalia palvelustaan, kuningatar Elisabet totesi puheessaan.

Robert Laceyn mukaan kuningatar tiedosti puheessaan oman kuolevaisuutensa ja katsoi tulevaisuuteen. 

– Hänen ajatellessaan isäänsä George VI:tta, hän ajatteli myös äitiään ja tärkeää roolia, jota hän hoiti ollessaan kuninkaan kumppani, Lacey toteaa.

Miehen mukaan kuningattaren mielessä olisi ollut myös vuoden 2021 huhtikuussa menehtynyt prinssi Philip, jonka kanssa kuningatar ehti olla naimisissa huikeat 73 vuotta.

Laceyn mukaan kuningatar olisi pohtinut uhrauksia, joita hallitsijan puolison täytyy tehdä sekä ylipäätään roolin hankaluuksia.

Vihjeitä kuningattaren arvostuksesta Camillaa kohtaan on tullut esille jo viime vuosien aikana. Viime vuonna kuningatar muun muassa teki Camillasta Sukkanauharitarikunnan jäsenen. Ritarikunnan perusti Edward III vuonna 1348.

Laceyn mukaan Camillan tuleva titteli oli tähän asti ollut iso avoin kysymys, mutta kuningattaren toiveella on iso painoarvo. Näin ollen on todennäköistä, että Camilla kruunataan kuningattareksi puolisonsa rinnalla.

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat