Tällainen on herttuatar Camillan uskomaton matka Britannian vihatuimmasta naisesta seuraavaksi kuningattareksi – Elisabetkaan ei sietänyt vuosikymmeniin

Kuningatar Elisabet toivoo herttuatar Camillan saavan kuningatarpuolison tittelin. 

Kuningatar Elisabetin ja herttuatar Camillan välit ovat puhututtaneet viime päivinä, kun Elisabet ilmoitti toivovansa Camillan nimitystä kuningatarpuolisoksi prinssi Charlesin noustessa valtaistuimelle. Kyseinen toive on valtaisa tunnustus, jota ei pitkään pidetty millään tavalla todennäköisenä, sillä anopin ja miniän välit olivat vuosikymmeniä erittäin huonot. 

Elisabetin ja Camillan huonot välit saivat alkunsa, kun prinssi Charles ja Camilla Parker Bowles aloittivat vuosia kestävän salasuhteensa 1970-luvun lopulla. Tapauksen seurauksena Camilla tunnettiin vuosia ympäri maailmaa "kodinrikkojana" ja häntä syytettiin Charlesin ja prinsessa Dianan täydellisen rakkaustarinan murskaamisesta. Toisinaan häntä on kutsuttu jopa Britannian vihatuimmaksi naiseksi. 

Näin ollen ei ole ihme, että Cornwallin herttuatar ei nauttinut kuningattaren suosiota. Tilannetta ei helpottanut se, että Camilla oli salasuhteen aikana naimisissa Andrew Parker Bowlesin kanssa, joka on Elisabetin kummipoika. Liiton kerrotaan olleen kuitenkin onneton, sillä myös Andrew'n kerrotaan pettäneen Camillaa useaan otteeseen. Liitto kesti kaiken kaikkiaan 20 vuotta.

BBC:n mukaan Dianan ja Charlesin avioliiton aikaan kuningatar kieltäytyi jopa tunnustamasta Camillan olemassaoloa. Samalla hän antoi Camillalle porttikiellon Buckinghamin palatsiin ja poisti tämän kuninkaalliselta vieraslistalta. Camillan ja Charlesin aiheuttama kohu kesti vuosia, eikä kuningatar leppynyt vuosikausiin.

Journalisti Tom Bowerin mukaan kuningatar sanoi Charlesille tämän erottua Dianasta, ettei suvaitse poikansa aviorikosta. Lisäksi hän painotti, ettei antaisi Camillalle anteeksi Charlesin avioliiton rikkomista. 

Kielteinen suhtautuminen jatkui vielä ainakin kuusi vuotta Charlesin ja Dianan eron jälkeen. Esimerkiksi vuonna 1998 kuningattaren kerrotaan nauttineen martineita ja kutsuneen Camillaa kirotuksi naiseksi.

Käänne parempaan nähtiin kuitenkin vuonna 1999, kun Charles ja Camilla virallistivat suhteensa esiintymällä yhdessä Camillan siskon 50-vuotissyntymäpäivillä. Elisabetin kerrotaan olleen suhteen julkistamiseen tyytyväinen, sillä hän ei pitänyt Charlesin salailusta.

Vuoteen 2002 mennessä Camilla oli onnistunut pehmentämään kuningattaren suhtautumista itseensä ahkeroimalla ja todistamalla pätevyyttään prinssin kumppanina. Tuolloin kuningatar noteerasi julkisesti Camillan ensimmäisen kerran positiivisesti, kun hän otti miniäehdokkaansa mukaan Golden Jubilee -juhlaan. Hän antoi tuolloin myös Charlesille ja Camillalle luvan mennä naimisiin.

Vuonna 2005 prinssi Charles ja Camilla avioituivat. Pariskunnan hääjuhlassa kuningatar piti niin ikää lämpimän ja rakastavan puheen.

– Poikani on kotona rakastamansa naisen kanssa, kuningatar lausui.

Avioliiton myötä Camillasta tuli Cornwallin herttuatar. Hänen olisi teknisesti ollut mahdollista saada Walesin prinsessan arvonimi, mutta sitä ei myönnetty prinsessa Dianan muiston vuoksi. 

Anopin ja miniän matka on ollut pitkä ja kivinen, mutta tarina saanee onnellisen lopun. Kuningatar Elisabet ilmoitti helmikuussa 2022, että toivoo valtansa väistyessä Camillalle kuningatarpuolison titteliä. Tunnustusta pidetään erittäin korkea-arvoisena ja merkkinä siitä, että Elisabet ajattelee aidosti Camillan sopivan kuningatarpuolison asemaan. 

Lähde: The List, Popsugar


Lue myös:

    Uusimmat