Kun ystäväpiiri aiheuttaa huolta – Milloin vanhempi saa puuttua lapsen kaverisuhteisiin?

Joskus lapsen kaverit saattavat aiheuttaa käytöksellään harmaita hiuksia. Kavereiden arvostelu voi loukata lasta, joten ole tarkkana. 

Kouluikäisille ryhmään kuulumisella ja hyväksytyksi tulemisella ikätovereiden joukossa on suuri merkitys. Lapsi ihailee tai inhoaa samoja asioita kuin kaverinsa ja saattaa haluta esimerkiksi pukeutua samalla tavalla. Kavereiden mielipiteet ovat tärkeitä.

Toisinaan lapsen kaverit saattavat aiheuttaa huolta. Vanhemman pelkona voi olla se, että lapsi saa kavereista huonoja vaikutteita. On kuitenkin hyvä muistaa, että kavereiden matkiminen kuuluu myös yhteen lapsen kasvun vaiheeseen.

Mitä vanhemmaksi tullaan, sitä tärkeämmiksi ystävät tulevat.

– Lapsen kaverisuhteet ovat vaikea ja herkkä asia. Niihin puuttumisessa vanhemman täytyy olla todella tarkka. Jos arvostelee kaveria, niin lapsi voi hyvin loukkaantua siitä, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki.

”Miksi annat kaverin käyttäytyä noin?”

Jos vanhemman huolen aiheena ovat kavereiden mahdolliset huonot vaikutteet, kannattaa lapselta itseltään kysyä, miksi antaa kaverinsa käyttäytyä huonosti.

– Lapsen kanssa kannattaa keskustella siitä, mitä lapsi ajattelee kaverista, kun hän käyttäytyy näin sekä miten lapsi itse voisi toimia siinä tilanteessa, Pajamäki neuvoo.

Vanhemman kannattaa myös tutustua lapsensa kavereihin.

– Lapset kannattaa pyytää leikkimään omaan kotiin, jolloin voi seurata etäältä heidän välistä suhdettaan. Jokin lapsissa kuitenkin vetoaa toisiinsa, kun he haluavat olla yhdessä.

Lue myös:

    Uusimmat