Kun vaikea elämänkriisi koettelee – millainen selviytyjä sinä olet?

Kun edessä on surua, murhetta, pienempi tai suurempi elämänkriisi, ihmisillä on erilaisia selviytymiskeinoja niiden selättämiseksi.

Elämässä meitä kohtaavat erilaiset kriisit, sekä pienet että suuret. Vaikeudet jokainen kohtaa ja kokee yksilöllisellä tavalla. Oli kyse sitten koulukiusaamisesta, masennuksesta, taloudellista huolista, erosta tai läheisen poismenosta, vaikeat elämäntilanteet haastavat meidät myös selviytymään niistä.

Israelilainen psykoterapeutti ja kriisipsykologi Ofra Ayalon on listannut erilaisia selviytymistyyppejä. Yksittäinen henkilö voi sekoittaa moniakin eri selviytymiskeinoja keskenään selviäkseen surusta. Tunnistatko itsesi?

Luova selviytyjä käyttää mielikuvitustaan joko välttääkseen epämiellyttäviä asioita tai sitten löytääkseen ratkaisun ongelmiinsa. Hän pyrkii ajattelemaan positiivisia asioita.

Luova selviytyjä tulkitsee uniaan, luottaa intuitioonsa ja luo selviytymistä tukevia mielikuvia. Hän käyttää voimavaranaan taidetta, kirjallisuutta, musiikkia ja saattaa pyrkiä itsekin luovaan ulosantiin.

Fysiologisesti suuntautunut selviytyjä hakee tukea ja voimaa selviytymiseen fyysisestä toiminnasta, kuten liikunnasta ja kuntoilusta. Hän nukkuu paljon – myös murheidensa päälle – ja pyrkii rentoutumaan. Paineet hän purkaa toimintaan. Fysiologisesti suuntautuneelle selviytyjälle luonnossa liikkuminen on usein tärkeää.

Fysiologinen selviytyjä myös syö suruunsa tai laihduttaa. Ääritapauksissa hän turvautuu päihteisiin.

3. Hen­ki­ses­ti suun­tau­tu­nut sel­viy­ty­jä

Henkisesti suuntautuneelle selviytyjälle merkitystä elämään antavat uskonto, sosiaalinen vastuunkanto, arvojärjestelmä tai ideologia. Henkisesti suuntautunut selviytyjä turvautuu omiin arvoihinsa, uskomuksiinsa sekä ideologioihinsa ja etsii niistä vahvistusta ja tukea.

Omien arvojensa avulla hän etsii ja useimmiten löytää elämälleen tarkoituksen. Näin hän pystyy pitämään toivoa yllä.

4. So­si­aa­li­ses­ti suun­tau­tu­nut sel­viy­ty­jä

Sosiaalisesti vapautunut selviytyjä hakee tukea muilta ihmisiltä. Hän osallistuu mielellään erilaisiin ryhmiin ja saattaa keskittyä organisoimaan asioita.

Sosiaalisesti suuntautunut selviytyjä suorastaan hakee tukea muista, ottaa vastaan apua sekä puhuu ja keskustelee vaikeuksistaan. Vaikeuksia on parasta käsitellä yhdessä toisten kanssa.

Tunteellisesti suuntautunut selviytyjä ilmaisee tunteitaan esimerkiksi itkemällä ja nauramalla. Hän myös kertoo tunteistaan muille ihmisille.

Hän näyttää rohkeasti tunteensa ja käyttää tunteiden ilmaisuun myös ei-kielellisiä keinoja, kuten piirtämistä, soittamista, musiikin kuuntelemista ja tanssimista.

Hän purkaa tunteitaan teoiksi eikä patoa niitä sisäänsä.

Älyllisesti suuntautunut selviytyjä keskittyy selviytymään tilanteesta pohdiskelemalla ja käy sisäistä vuoropuhelua itsensä kanssa. Hän kerää tietoa tapahtuneesta, pohtii tapahtunutta ja ongelmaa monelta eri kantilta ja yrittää löytää uusia näkökulmia.

Hän listaa asioita tärkeysjärjestykseen ja pohtii, mitä hän voisi seuraavaksi tehdä, mitä puolestaan jättää tekemättä ja mikä on juuri nyt tärkeää.

Katso myös: Missä menee elämän ja kuoleman, kehon ja mielen raja?

Lue myös:

    Uusimmat