Kun Timo Nyyssönen kuuli Ruotsia järkyttäneestä vauvasieppauksesta, Suomen vastaava tapaus nousi kirkkaana mieleen: "Se oli vakavampi tapaus, lapsi oli hengenvaarassa lumen alla"

Vauva katosi esikoulun pihalta – poliisilla jättioperaatio 0:24
Vauva katosi eilen esikoulun pihalta Göteborgissa

Puolivuotias vauva siepattiin eilen Ruotsin Göteborgissa esikoulun pihalta, kun äiti oli hakemassa vanhempaa lastaan esikoulun sisältä. Vauvan löytymiseksi ehdittiin järjestää suuretsinnät.

Vauva löytyi kaksi tuntia myöhemmin Bäckebolin kaupunginosassa sijaitsevan kaupan edustalta, noin kuuden kilometrin päässä katoamispaikasta. Lapsi oli löydettäessä hyvässä kunnossa.

39-vuotiasta naista epäillään vauvan sieppauksesta. Aftonbladetin mukaan nainen on tuomittu aiemmin useampaan otteeseen muun muassa myymälävarkauksista ja huumausainerikoksista.

Vauva löytyi hangesta

Suomessa tapahtui vastaavanlainen tapaus maaliskuussa 2010 Varkaudessa.

Tuolloin kolmen kuukauden ikäinen poikavauva katosi omakotitalon pihalla olleista lastenvaunuista aamupäivällä. Poliisi tiedotti pian epäilevänsä, että vauva oli siepattu.

Pojan äiti oli katoamishetkellä vierailulla ystävättärensä luona.

Poliisi käynnisti heti etsinnät vauvan löytämiseksi. Kolme tuntia myöhemmin poliisin tutkijat löysivät pienen pojan hankeen piilotettuna.

Tutkinnanjohtaja, nyt jo eläkkeellä oleva ex-rikoskomisario Timo Nyyssönen muisti Varkauden tapauksen heti, kun hän luki eilen uutisista Ruotsin vauvasieppauksesta.

– Sanoin vaimolle samantien, kun kuulin Ruotsin jutusta, että se on vähän samantyylinen kuin Varkauden tapaus. Erona oli vain se, että Varkaudessa tilanne oli vielä vakavampi, koska lapsi oli laitettu lumen alle piiloon, Nyyssönen kertoo.

Vauva itki lumessa

Nyyssönen muistaa vielä selvästi tuon maaliskuisen päivän yhdeksän vuotta sitten. Rikoskomisario oli lounaalla, kun ilmoitus kadonneesta vauvasta tuli.

– Siitä alkoi heti hirveä hässäkkä. Koko alkututkinta oli hyvin hektistä ja tapaus oli äärimmäisen poikkeuksellinen, hän kertoo.

Vauvaa ryhdyttiin heti etsimään ja kaikki mahdolliset poliisit otettiin mukaan etsintöihin. Poliisin lisäksi myös omaisia ja vapaaehtoisia oli mukana lasta etsimässä.

Kolmen tunnin kuluttua ilmoituksesta poliisin tutkijat löysivät vauvan hangesta hyvin läheltä katoamispaikkaa.

– Vauva oli piilotettu lumihangen sisälle omakotitalon pihapiiriin. Kaksi talon pihalla ollutta poliisimiestä kuulivat pientä itkua ja he löysivät vauvan lumen sisältä, Nyyssönen muistaa.

Paleltuminen oli lähellä

Poikavauva oli kylmettynyt, mutta muuten hän oli kunnossa. Lapsi vietiin heti Kuopion yliopistolliseen sairaalaan vanhemmat mukanaan.

– Vauva oli ollut nukkumassa pihalla vaunuissa, joten hänellä oli onneksi lämpimästi ulkovaatteita päällä. Mutta se oli silti hengenvaarallinen tila, koska hänet oli peitetty lumen sisälle. Hän olisi voinut tukehtua lumeen ja joka tapauksessa hän olisi paleltunut sinne hankeen pikaisesti, Nyyssönen kertoo.

Tutkinnanjohtaja ei tavannut vauvan vanhempia heti tuoreeltaan, mutta myöhemmin hän on jutellut heidän kanssaan.

– Lapsen isän kanssa juttelen aina kun kohtaamme. Joka kerta kysyn, mitä pojalle kuuluu. Vauvan katoaminen oli varmasti pelottavaa vanhemmille.

Tyttö kiisti aluksi

Varkauden tapauksessa paljastui, että 12-vuotias koulutyttö oli vienyt kolmekuukautisen vauvan vaunuista. Poliisi selvitti tytön henkilöllisyyden omien tutkimustensa kautta.

Tyttö oli mennyt talon pihalle, nostanut vauvan vaunuista, kannellut poikaa jonkin aikaa ja piilottanut hänet sitten pihassa olleen halkopinon taakse lumihankeen.

– Syytä tytön teolle en pysty sanomaan. Poliisi jututti tyttöä heti ja alussa hän kiisti teon. Myöhemmin hän myönsi sen, Nyyssönen kertoo.

Alle 15-vuotias lapsi ei ollut rikosoikeudellisessa vastuussa teostaan, mutta lastensuojeluviranomaiset ottivat asian hoitaakseen.

Nyyssösen 40 vuoden poliisin virkauralla vauvan sieppaus oli yksi mieleenpainuvimmista työtehtävistä.

– Se oli niin harvinainen ja poikkeuksellinen juttu, että totta kai se on jäänyt mieleen. Onneksi siinä oli onnellinen loppu.

Lue myös:

    Uusimmat