Kun nuha pitkittyy, mistä tietää, milloin on aika mennä lääkäriin? Lue ohjeet

Tavallinen nuhakuume parantuu yleensä reilussa viikossa ja lepo on siihen paras lääke. Jos nuhan oireet eivät kuitenkaan hellitä tai suorastaan pahenevat, on syytä mennä lääkäriin.

Oma sänky houkuttelee, kun olo on kipeä. Lepo onkin tärkeää parantumisen kannalta, mutta jos tauti ei helpota, on tarpeen varata aika lääkärille. Nämä merkit voivat kieliä nuhaa vakavammasta sairaudesta:

Korkea kuume

Mikäli aikuiselle nousee yli 39 asteen kuume, se voi olla merkki siitä, että kyseessä on esimerkiksi influenssa tai muu vakavampi tauti. Kuume on kehon puolustusmekanismi, joka tappaa bakteereja ja viruksia, mutta se ei saisi kestää muutamaa päivää kauemmin.

Jälkitauti

Joskus jälkitauti voi olla paljon pahempi kuin alkuperäinen tauti. Se iskee, kun vastustuskyky on alhaalla ja keho on vastaanottavaisempi pöpöille. Jälkitauti kannattaa aina tarkastuttaa lääkärillä.

Kova päänsärky

Jos kärsit niin voimakkaasta päänsärystä, että se vaikuttaa keskittymiseesi tai ajattelukykyysi, mene lääkäriin. Erityisen kova päänsärky voi olla keskushermostoon liittyvän sairauden, kuten aivokalvontulehduksen, oire.

Lihaskipu

Mikäli lihaksesi ovat niin arat ja kipeät ja olosi niin heikko, että sängystä nouseminen tuntuu vaikealta, voi kyseessä olla influenssa. Toisin kuin yleensä uskotaan, influenssan oireita voi helpottaa lääkityksellä, joten marssi lääkärin pakeille.

Krooninen sairaus

Jos sinulla on krooninen sairaus, kuten diabetes tai munuaisten vajaatoiminta, nuhaankin tulisi suhtautua vakavasti. On parempi tarkistaa asia nyt kuin liian myöhään. Diabetespotilailla voi olla vaikeuksia kontrolloida verensokeriaan, kun he ovat sairaita. Lääkäri osaa auttaa tämän ongelman kanssa niin, ettei siitä pääse muodostumaan suurempia ongelmia.

Sydämentykytys

Et välttämättä huolestu ajoittaisista rytmihäiriöistä, jos olet muuten terve. Huoleen on kuitenkin aihetta, jos häiriöt ovat samanaikaisia taudin kanssa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että kärsit nestehukasta, mutta se voi myös tarkoittaa, että sydämesi kärsii viruksen hyökkäysyrityksistä. Myös keuhkoveritulppa voi aiheuttaa sydämentykytystä.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat