Mainos

Älä tuijota kipeänä kuumemittaria – mene lääkäriin näissä tapauksissa

Kuumeilu ei välttämättä viittaa vakavaan tautiin. Toisaalta heikko yleisvointi voi kieliä hoitoa tarvitsevasta sairaudesta, vaikka kuumetta ei olisikaan.

Mehiläisen Digiklinikan vastuulääkäri, työterveyslääkäri Toni Keski-Jyrä neuvoo, ettei päätöstä lääkäriin hakeutumisesta kannata tehdä ainoastaan kuumemittarin osoittaman lukeman perusteella.

Suuntaa lääkäriin, kun...

Perusterveelle aikuiselle lääkäriin hakeutumista suositellaan, jos yli 38 asteen kuume on jatkunut kolme–neljä päivää. Silloinkin pitää toki tarkkailla vointiaan.

Kivut ilman kuumetta

Voimakas kurkkukipu ilman kuumetta saattaa viitata angiinaan. Lisäksi lääkärissä kannattaa käydä, jos yskään liittyy hengenahdistusta tai ihminen tuntee pistelyä ja painontunnetta rintakehällä, painetta poskissa tai kipua korvassa.

– Jos yleisvointi on hyvä, niin kuumeesta ei ole erityistä huolta. Mutta jos vointi on jo heti taudin alussa huono, ei jaksa olla pystyssä, hengitys on hankalaa tai kärsii voimakkaasta kurkkukivusta, niin lääkäriin kannattaa mennä ehkä jo aiemmin, Keski-Jyrä sanoo.

Lisäksi lääkäriin kannattaa suunnata, jos kärsii lisääntyvästä, voimakkaasta päänsärystä, johon saattaa liittyä pahoinvointia, oksentelua ja niskajäykkyyttä. Silloin kyseessä saattaa olla aivokalvon tulehdus. Kyseinen tauti saattaa ilmetä joko kuumeella tai kuumeettomana.

Kuume ilman hengitystieoireita saattaa liittyä myös esimerkiksi virtsatietulehdukseen tai ihon bakteeritulehdukseen, jotka vaativat lääkärikäyntiä. Myös jotkin syövät ja immuunipuutossairaudet saattavat nostaa kuumeen.

Lapset ja vanhukset

Jos alle kolme kuukautta vanhan lapsen lämpö nousee 38 asteeseen, on aina syytä käydä lääkärissä. Lapset saavat aikuisia useammin kuumetauteja, sillä lapsilla esiintyy enemmän viruksen aiheuttamia infektioita, kuten flunssia.

Iäkkäillä ihmisillä saattaa taas olla taustalla perussairauksia vointia huonontamassa. Lisäksi vanhuksilla ei välttämättä edes nouse kuumetta, vaikka kyseessä olisi esimerkiksi vakava bakteeritulehdus, kuten virtsatieinfektio tai kuumeeton keuhkokuume.

– Myös siinä tapauksessa, että jo laskenut kuume nousee parin päivän kuluttua uudestaan, on syytä suunnata lääkäriin. Se voi nimittäin olla merkki uudesta taudinaiheuttajasta, kuten bakteerista.

***

16:04

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.