Kun Marin piti saada lisää elintärkeää epilepsialääkettä, apteekissa myytiin eioota – nyt hänen pitää etsiä sitä ympäri Suomea

Mari joutuu tarkistamaan päivittäin, mistä hän saa elintärkeän lääkkeensä 2:30
"Joka aamu pitää katsoa lääketukun karttahausta, missä mahdollisesti on niitä lääkkeitä, joita mulle on määrätty, jotta säilyn hengissä" – katso Marin haastattelu

Suomea riivaavan lääkepulan takia Mari Sydänmaanlakka joutuu etsimään hänelle elintärkeää epilepsialääkettä ympäri Suomea. Lääkkeen loppumisesta ei tiedotettu etukäteen, vaan asia selvisi Sydänmaanlakalle vasta apteekissa, kun hän haki varastoonsa täydennystä.

Mari Sydänmaanlakka sairastaa vaikeahoitoista epilepsiaa, jota ei pystytä hoitamaan leikkauksella. Hoito onnistuu vain tietyllä lääkityksellä, jota jouduttiin etsimään pitkään kokeilemalla eri lääkkeitä.

Oikean lääkityksen ansiosta Sydänmaanlakka saa epilepsiakohtauksen vain vuoden tai muutaman välein. 

– Jos lääkettä ei ole saatavilla, saan kohtauksen, hän kertoo.

Viime syksystä alkaen lääkepula on hankaloittanut merkittävästi Sydänmaanlakan elämää.

– Menin apteekkiin ja tottumukseni mukaan luulin saavani kolmen kuukauden erän lääkkeitä, jotka pitävät minut hengissä, Sydänmaalakka kertoo MTV:n Asian ytimessä -ohjelmalle.

Lääkettä ei ollutkaan apteekissa eikä asiasta oltu etukäteen tiedotettu saati varoitettu Sydänmaanlakkaa mitenkään. Apteekissa myytiin "eioota" ja edellisestä erästä ei ollut kotona kuin rippeet jäljellä.

Sydänmaanlakalle kirjoitettiin pikana resepti toiseen lääkkeeseen.

– Se ei ollut mun epilepsiatyyppiin sopiva. Aloin saada kohtauksia. Tuli iso kohtaus ja ihan erilaisia kohtauksia, mitä olin ennen sitä saanut.

Hakureissuja eri puolille maata

MTV Uutiset kertoi viime viikolla, että lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat pahentuneet entisestään. Yliopiston apteekista kerrottiin tuolloin, että epilepsiaa sairastavat ovat yksi eniten tilanteesta kärsivistä ryhmistä.

Sydänmaanlakan tarvitsemaa lääkettä löytyy tällä hetkellä Suomesta hyvin niukasti. Kerrallaan mukaan saa purkillisen, joka riittää kahdeksi viikoksi.

– Pitää olla aktiivinen ja varata lääkkeitä eri apteekkeihin, koska se on juuri kaksi viikkoa, mitä lääkettä voidaan pitää varastossa.

Sydänmaanlakka joutuu jatkuvasti tutkimaan, missä apteekissa varasto näyttää vihreää. Tällainen apteekki voi löytyä vaikkapa Kotkasta, Mäntyharjulta tai Maarianhaminasta.  

– Joka aamu pitää katsoa lääketukun karttahausta, missä mahdollisesti on niitä lääkkeitä, joita mulle on määrätty, jotta säilyn hengissä, Sydänmaanlakka sanoo.

Sairautensa takia Mari Sydänmaanlakalla ei ole ajokorttia. Lääkkeiden hakua varten hän on saanut kyytejä ystävältään tai käyttänyt julkisia kulkuvälineitä.

Joskus lääke on pitänyt hakea sellaisesta paikasta, että reissussa on pitänyt yöpyä. Rahaa ja aikaa kuluu paljon.

– Minä olen kuitenkin sen verran onnellisessa asemassa, että liikkumisen kanssa ei ole vaikeaa, esimerkiksi pyörätuolia. Mutta hankalaa tämä on joka tapauksessa ja stressaavaa. Se sitten myös vaikuttaa epilepsiaani, että mitä enemmän stressiä, sitä enemmän kohtauksia.

Kaksi toivetta apteekeille ja viranomaisille

Sydänmaanlakan mielestä lääkepulasta kärsiviä tulisi tiedottaa paremmin. Hänkään ei saanut tietoa, kun elintärkeä lääke oli loppumassa. Tiedottaa pitäisi myös lääkepulan syistä ja mikä on tilannekuva sen ratkeamisesta.

Sydänmaanlakka kertoo, että lääkettä ei toistaiseksi ole ollut mahdollista lähettää apteekista toiseen. Hän toivoo tilanteeseen muutosta.

– Mun ei sitten tarvitsisi hakeutua vaikkapa sinne Maarianhaminaan tai Mäntyharjulle, vaan sieltä voitaisiin lähettää lääkettä mun omalle paikkakunnalle, Sydänmaanlakka sanoo.

– Se on mun mielestä vähän väärin, että ei ole mahdollisuutta lähettää apteekkien välillä, vaikka on erityislupa siihen lääkkeeseen ja tällainen tilanne, että se lääke on henkeni pitimiksi.

Lääkkeiden halpuutus vaikuttaa häiriöihin

Apteekit voivat vaihtaa lääkkeitä keskenään tai myydä lääkkeitä toisilleen. Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan sitä tapahtuu "jonkin verran". 

– Apteekit kilpailevat keskenään, huolehtivat oman alueen asiakkaista usein ensisijaisesti ja sen takia jos oma asiakas tarvitsee lääkettä, niin ei ehkä ole oikein lähettää lääkettä toiselle puolelle Suomea.

Sydänmaanlakan lääkkeen kohdalla saatavuus on ollut käytännössä poikki monen kuukauden ajan, kertoo Fimean yksikön päällikkö Timo Mauriala.

Lääkkeiden saatavuushäiriöihin on monia syitä. Molempien mukaan tilanteen on aiheuttanut jossakin määrin se, että lääkkeiden hintaa on painettu alas, eli halpuutettu.  

Myös Suomen hintataso ja lääkesäästöt vaikuttavat häiriöihin.

– Saatavuus on loppujen lopuksi kiinni siitä, missä markkinalla lääkkeitä halutaan pitää kaupan.

– Meillä lääkealan toimijoilla terveiset sinne seuraavalle hallitukselle on, että lääkkeiden saatavuuteen pitää nyt panostaa, sanoo Sandler. 

Katso koko keskustelu lääkepulasta:

Lääkepula pahenee ja tuskastuttaa – missä tökkii? 12:09


Lue myös:

    Uusimmat