Kun lapset palasivat kouluihin, myös varhaiskasvatukseen osallistuvien määrä nousi merkittävästi: "Poikkeuksellisen vilkas kesä odotettavissa"

Varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä on noussut selkeästi sen jälkeen, kun peruskouluissa palattiin lähiopetukseen, ilmenee opetus- ja kulttuuriministeriön kuntakyselystä.

Viikko sitten varhaiskasvatukseen osallistui 64 prosenttia lapsista ennen koronakriisiä vallinneeseen normaalitilaan verrattuna. Vastaava luku oli vain 32 prosenttia ennen varhaiskasvatusta koskeneiden koronarajoitusten purkamista. 

− Varhaiskasvatuksessa saattaa olla poikkeuksellisen vilkas kesä odotettavissa, jos huoltajilla ei ole mahdollisuutta pitää silloin lomiaan, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Marja-Liisa Keski-Rauska sanoo tiedotteessa.

Lähiopetuksen alettua oppilaan tulee osallistua esi- ja perusopetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta. Lupaa poissaoloon tulee siis aina hakea ja koulu harkitsee, onko luvan myöntämiselle perusteita.

Perusopetukseen osallistuvien määrä pysynyt ennallaan

Kuntakyselyn mukaan perusopetukseen osallistuvien oppilaiden määrä on säilynyt peruskoulujen avauduttua samalla tasolla.

Keskimäärin 88 prosenttia 1.−9. luokkien oppilaista oli läsnä perusopetuksessa viikko sitten.

Osallistumisprosentti on sama kuin edellisen kyselyn aikaan, kun koulujen tilat avattiin opetuksen käyttöön.

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tilannekyselyä on tehty viikoittain verkkokyselynä kunnille. Kyselyssä on kartoitettu opetuksen ja varhaiskasvatuksen tilannetta poikkeusoloissa.

Tuoreimpaan tilannekyselyyn vastasi perusopetuksen osalta 223 kuntaa eli 76 prosenttia kaikista kunnista. Varhaiskasvatusta koskeviin kysymyksiin vastasi puolestaan 244 kuntaa eli 83 prosenttia kunnista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan kyselyn tuloksia voidaan pitää edustavina.

Lue myös:

    Uusimmat