Kun kumppanin lihominen tappaa seksihalut – arka aihe loukkaa tunteita

Haluttomuuden syy voi olla kumppanissa. Seksuaalilääketieteen asiantuntija, erikoislääkäri Juhana Piha on kuullut vastaanotolleen saapuvilta miehiltä, miten kumppanin ylipaino on voinut latistaa seksihalut.

”Rakas, sinusta on tullut pullukka. En pidä sinua enää seksikkäänä, et kiihota minua ja siksi en halua seksiä.” Auts.

Kipeän aiheen sanominen ääneen aiheuttaa mielipahaa. Kun potilaiden pulmasta kertoo julkisesti, seurauksena on negatiivisen palautteen tulva, erikoislääkäri Juhana Piha muistelee.

Ei jatkuvasti, mutta toisinaan Pihan vastaanotolle saapuva mies saattaa kokea seksiongelmien syyksi kumppanin ylipainon tai muuten muuttuneen ulkonäön.

– Voi olla hyvä parisuhde, jossa ei ole mitään muuta vikaa kuin se, että lihavuuden takia ei enää tunneta fyysistä vetovoimaa. Se on äärimmäisen vaikea asia sanoa ääneen. Varmaan pahinta, mitä parisuhteessa voi sanoa toiselle, on että olet niin lihava että en halua sinua enää. Mutta kun se on totta, Piha huokaa.

Pihan mukaan kyse ei ole vain lihoneista naisista, vaan myös miesten keskikehonrakennuksesta. Siksi hän kehottaakin tarkastelemaan myös omaa peilikuvaansa.

– Voiko odottaa, että nainen on aktiivinen seksuaalisesti, jos kumppani on ylipainoinen?

Ylipainosta haittaa seksielämälle

Kumppanin ylipaino ei suinkaan ole ainoa tapa, jolla lihavuus voi panna seksielämän koetukselle.

– Ylipaino vaikuttaa ihmisten seksuaalisuuteen ehdottomasti. Esimerkiksi miehillä se vaikuttaa erektiokykyyn, Sexpon seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi kertoo.

Ylipaino tai yleinen huono fyysinen kunto voivat aiheuttaa myös haluttomuutta. Kun olo on vetämätön, ei seksi yleensä huvita.

– Jos kokee oman ylipainon ongelmaksi, se voi vaikuttaa haluun harrastaa seksiä. Ylipaino voi aiheuttaa esimerkiksi masennusta, joka aiheuttaa haluttomuutta. Mielialalääkityksetkin voivat aiheuttaa haluttomuutta ja orgasmiongelmia.

Vuohtoniemi ei ole vastaanotollaan törmännyt suoraan pareihin, joille ylipaino olisi syy erota, mutta hän pitää sitä mahdollisena.

– Ylipaino tuskin on eron ainoa syy, mutta voi olla yksi osasyy. En näe, että kumppanin ylipaino on sen parempi tai huonompi syy erota kuin jokin muukaan syy, jos se kovasti häiritsee, Vuohtoniemi pohtii.

– Kehon muuttuminen voi olla myös laihtumista, löystymistä, kiinteytymistä. Kun kumppani muuttuu omissa silmissä toisenlaiseksi, niin se voi vaikuttaa parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen, ja siitä voi tulla ongelma.

Vuohtoniemi muistuttaa, että parisuhdeongelmat ovat usein laajoja vyyhtejä: esimerkiksi ylipaino voi aiheuttaa riitoja, haluttomuutta ja seksittömyyttä, jotka tuovat mukanaan muitakin ongelmia. Toisaalta parisuhdeongelmat voivat myös vaikuttaa mielialaan ja saada vaikkapa syömään suruun. Syytä ja seurausta voi olla vaikea erottaa.

Arka aihe esille

Mitä ammattilainen neuvoo tekemään, jos rakkaasta on tullut pullukka?

– Jos ylipaino häiritsee, niin kannustan asiakkaitani siihen, että ottaa aiheen varovasti puheeksi ihan kuin minkä tahansa muun vaikean asian, joka häiritsee ihmissuhteessa. Mutta hyvin varovasti, ja esimerkiksi siten, että on huolissaan kumppanin terveydestä. Se tulisi sanoa lempeästi ja kunnioittavasti: ”haluan, että pysyt rinnallani terveenä ja hyvinvoivana”, Vuohtoniemi muotoilee.

Kumppanin kommentit omasta muuttuneesta kehosta voivat tuntua kurjilta, mutta siinäkin pilvessä on hopeareunus.

– Kannattaa ottaa positiivisena se, että kumppani ottaa puheeksi asioita, jotka häiritsevät. Itsestähän se on kiinni, haluaako asialle tehdä jotain tai onko jotain tehtävissä.

Miten vartalon muutokset ovat vaikuttaneet seksielämään?

Oletko itse kokenut ylipainon tai muiden vartalon muutosten mukanaan tuomia seksiongelmia? Vaikuttaisiko kumppanin lihominen tai laihtuminen seksielämäänne?

Kerro ajatuksistasi osallistumalla kyselyymme. Halutessasi voit jättää yhteystiedot toimittajan mahdollista yhteydenottoa varten.

P.s. Rakas, sinusta on tullut pullukka -sarjaan haetaan uusia pareja! Lue lisää täältä.

 

Pssst...

MTV Lifestylen uudessa seksikolumnissa Jakamisen ilosta  kuusi naista käsittelee kukin vuorollaan seksiin, erotiikkaan, miehiin ja parisuhteeseen liittyviä asioita – käy lukemassa!

 

Lue myös:

    Uusimmat