Mainos

Kummitteleeko Brasilian presidentin virka-asunnossa? Presidenttiperhe muutti pois kaiken varalta

Brasilian presidentti kamppailee tulevaisuudestaan keskellä korruptio-oikeudenkäyntejä ja -epäilyjä. Lisää huolia Michel Temerille on tuonut presidentin hulppea virkapalatsi. Presidenttipari epäilee, että siellä kummittelee.

– Tunsin, että siellä oli jotain outoa. Ensimmäisenä yönä en kyennyt nukkumaan. Siellä oli huonot energiat, Temer kommentoi brasilialaiselle viikkolehti Vejalle.

Pääkaupunki Brasíliassa sijaitsevan presidentinpalatsin on suunnitellut yksi viime vuosisadan nimekkäimmistä arkkitehdeistä, Oscar Niemeyer, joka kuoli 104-vuotiaana vuonna 2012.

Rakennuksen nimi on Alvorada eli aamunkoitto. Siihen kuuluu myös muun muassa iso uima-allas ja oma jalkapallokenttä.

Päivänvalon turvaa 76-vuotias Temer, hänen 33-vuotias vaimonsa Marcela Temer ja 7-vuotias poika Michelzinho ilmeisesti kaipaavat.

Pappikin tuotiin paikalle

– Marcelasta tuntui samalta. Aloimme jopa ihmetellä, voisiko siellä olla aaveita, Temerin kerrotaan pähkäilleen. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan Marcela jopa toi paikalle papin hätistämään pois pahoja henkiä. Aaveet voittivat.

Niinpä Temer perheineen keräsi kimpsunsa ja kampsunsa ja muutti varapresidentin virka-asuntoon Jaburuun. Se on Temerille tuttu paikka.

Hän oli viime vuonna presidentinvirastaan erotetun Dilma Rousseffin varapresidentti. Erottamisprosessi oli kiistelty ja poliittisesti kuuma peruna. Joidenkin näkemysten mukaan Temerillä oli siinä osuutensa.

Ovatko aaveet poliittisia? 

Mikäli Alvoradassa kummittelee, aaveet voivat hyvinkin olla vaikka Odebrecht- ja Petrobras-nimisiä.

Temerin asema on kaikkea muuta kuin vahva. Hänen hallintoaan koettelevat lukuisat korruptioepäilyt ja lahjontaskandaalit. 

Brasiliaa ja koko Latinalaista Amerikkaa ravistelee brasilialaisen rakennusyhtiöjätti Odebrechtin ympärillä vellova lahjontavyyhti. Voitelurahaa on liikkunut, sillä yli 70 yhtiön entistä johtajaa on kaltereiden takana. He ovat alkaneet puhua.

Jättimäinen lahjontavyyhti 

Odebrecht-kuvio on osa viranomaisten Operaatio autopesulaa. Se tutkii, miten lukuisat yhtiöt, mukaan lukien Odebrecht, maksoivat poliitikoille lahjuksia, jotta firmat pääsisivät osallisiksi jättimäisen valtiojohtoisen öljy-yhtiö Petrobrasin hankkeisiin, ja lainsäädäntöä viilattaisiin sopivilta osin. 

Brasiliassa ollaan varpaillaan, sillä ensi viikolla oikeuslaitoksen odotetaan alkavan tutkia ehkä jopa 200 maan kongressissa ja hallituksessa olevaa poliitikkoa Odebrechtin johtajien tunnustusten pohjalta. Myös Temer voi joutua syyniin.

Lisäksi lahjusrahoja epäillään myös päätyneen Rousseffin ja Temerin vaalikampanjakassaan 2014. Jos rahaa on todistettavasti liikkunut, Temer voi menettää vähintään virkansa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.