Mainos

Brasilian hallitus huojuu taas: Korruption torjunnasta vastannutta syytetään korruptiosta

Brasiliassa korruption torjunnasta vastannut ministeri Fabiano Silveira on eronnut korruptioepäilyjen vuoksi. Asiasta kertovat useat viestimet, esimerkiksi uutistoimisto Reuters.

Paikallinen tv-kanava sai haltuunsa nauhan, jolla Silveira keskustelee maan senaatin johtajan Renan Calheirosin kanssa valtio-omisteisen öljy-yhtiön Petrobrasin lahjusskandaalista, jossa on tutkinnan kohteena kymmeniä korkea-arvoisia poliitikkoja.

Keskustelu käytiin kolme kuukautta ennen kuin Calheiros aloitti ministerinä.

Silveira antaa nauhalla Calheirosille neuvoja siitä, miten hän voi parhaiten puolustaa itseään syytöksiltä. Lisäksi Silveiran epäillään udelleen useaan otteeseen syyttäjiltä, mitä tietoja heillä on senaatin johtajasta ja sen jälkeen kertoneen tiedot Calheirosille.

Presidentinkanslian mukaan Calheiros kertoi eroamisaikeistaan kirjeitse. Ministerin lehdistöavustajan mukaan väliaikainen presidentti Michel Temer olisi kuitenkin ainakin aluksi sanonut, että hän saa jatkaa tehtävässään toistaiseksi.

– Hän antoi vain Calheirosille neuvoja, avustaja sanoi.

Silveiran ministeriön kaikki työntekijät olivat kuitenkin eri mieltä ja vaativat häntä eromaan. Koko henkilökunta erosi vastalauseena Silveiralle.

He myös estivät Silveiran pääsyn ministeriöön ja pesivät rakennuksen julkisivun saippualla ja vedellä. Symbolinen teko oli viesti Temerille, jotta tämä "siivoaisi" hallitustaan.

Jo kaksi poissa pelistä 

Silveira on jo toinen Temerin uudesta hallituksesta eronnut ministeri. Viime viikolla suunnitteluministeri Romero Juca astui sivuun samaan jupakkaan liittyvien korruptioepäilyjen vuoksi.

Häntä epäillään suunnitelmasta, joka päästäisi useat nimekkäät poliitikot pälkähästä Petrobrasin lahjusjupakassa. Tarkoitus olisi hyödyntää presidentti Dilma Rousseffin viraltapanoa. 

Petrobras-jupakassa on tutkinnan kohteena kymmeniä poliitikkoja. Skandaalissa epäillään olevan kyse 3,8 miljardin dollarin eli noin 3,4 miljardin euron lahjuksista.

Liittovaltion syyttäjät epäilevät, että parikymmentä yhtiötä on maksanut ylimääräistä saadakseen sopimuksia Petrobrasin kanssa. Joukossa on muun muassa rakennusfirmoja.

Jotkut yritysten edustajat ovat kertoneet kuulusteluissa, että yritykset maksoivat lahjusrahoja poliitikkojen henkilökohtaisille tileille.

Ainakin puoleksi vuodeksi viralta pantu vasemmistolainen presidentti Rousseff puolestaan toimi Petrobrasin hallituksen puheenjohtajana 2003–2010.

Sekä Jucan että nyt Silveiran eroon johtaneet keskustelut nauhoitti salaa Petrobrasin entinen johtaja Sergio Machado, joka kuuluu niin ikään lahjusvyyhden syytettyihin. Hän kuitenkin lupautui valtion todistajaksi, jotta saisi lyhennettyä omaa mahdollista tuomiotaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.