Kummallinen diplomaattinen selkkaus: Kiinalaisturistit kannettiin ulos ruotsalaishostellista – nyt Kiina syyttää Ruotsia ihmisoikeusloukkauksesta

Kolmen kiinalaisturistin kohtelu hostellissa Tukholmassa on johtanut eriskummalliseen diplomaattiselkkaukseen Ruotsin ja Kiinan välillä. Aiheesta kertovat ruotsalasmedian lisäksi muun muassa uutistoimisto AP ja brittilehti Guardian.

Kiinan ulkoministeriö vaatii Ruotsilta anteeksipyyntöä tapauksessa, jossa kiinalaiskolmikko joutui sen mukaan poliisien tekemän pahoinpitelyn ja kaltoinkohtelun uhriksi.

Kiinan ulkoministeriö on myös varoittanut kansalaisiaan Ruotsin turvallisuudesta matkakohteena.

Perhe kannettiin kadulle

Kolmihenkinen Zengin perhe, aikuinen poika ja hänen iäkkäät vanhempansa, oli saapunut hostelliin päivää ennen varauksensa alkamista.

He eivät suostuneet poistumaan täynnä olleen hostellin aulasta, joten lopulta poliisi poisti heidät ulos kadulle. Uutistoimisto AP:n mukaan perheen isä kannettiin ulos käsistä ja jaloista nostaen.

Hostellin omistaja kertoo ruotsalaislehti Aftonbladetille, että poliisit soitettiin paikalle poistamaan perhettä, kun he olivat alkaneet uhkailla hostellin henkilökuntaa.

– Se mitä poliisi teki, uhkasi vakavasti ihmishenkiä ja loukkasi näiden Kiinan kansalaisten ihmisoikeuksia, Kiinan Ruotsin-suurlähetystö toteaa viikonloppuna julkaistussa lausunnossaan.

Ruotsin ulkoministeriön mukaan maa ottaa syytökset vakavasti ja tutkii tapauksen.

"En pystynyt ajattelemaan"

Tapauksesta kuvatulla videolla perhe makaa maassa huutaen ja itkien suureen ääneen. Perheen pojan mukaan hän yritti kiinnittää poliisin ja ohikulkijoiden huomion vanhempiensa terveysongelmiin.

– En pystynyt siinä tilanteessa ajattelemaan, mikä on soveliasta ja mikä ei. Halusin vain syyttää poliisia kohtelustamme ja pyytää ohikulkijoilta apua, hän kertoo kiinalaislehti Global Timesille.

Lehdelle asiaa kommentoinut mies sanoo vaatineensa, että hänen vanhempansa olisivat voineet odottaa hostellin aulassa, kunnes saavat vapaan huoneen.

Kritiikkiä perheelle

The Guardianin mukaan kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa tapaus on herättynyt runsaasti keskustelua, puolesta ja vastaan. Monet kokevat käytöksen olevan häpeällistä kiinalaisille matkailijoille.

– Nämä ihmiset luulevat maailman pyörivän heidän napansa ympärillä. Jos näin ei tapahdu, he heittäytyvät maahan ja huutavat apua, eräs keskusteluun osallistunut kommentoi.

Esiin on nostettu myös Dalai-laman vierailu Ruotsissa, joka hiertää maiden suhteita. Kriitikoiden mukaan Kiinan hallitus käyttää tilaisuutta hyväkseen kostaakseen Ruotsille Kiinan miehittämän Tiibetin johtajan vierailun.

– Ulkoministeriö käyttää nyt tapausta luodakseen hämminkiä, eräs Weibo-käyttäjä kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat