Mainos

Kuluttajat luottavat yhä talouteen, ennätyslukemiin ei silti päästy

Kuluttajat luottavat talouteen edelleen vahvasti, kertoo Tilastokeskus. Luottamus koheni syyskuussa aavistuksen elokuusta. Luottamusindeksin lukema oli nyt 23,7, kun se elokuussa oli 23,5.

Lukema jää vielä touko- ja kesäkuusta, jolloin kuluttajien luottamus oli ennätyskorkealla.

Viime vuoden syyskuussa luottamusindeksin lukema oli 14,4.

Tänä vuonna kuluttajan odotus omasta taloudesta parani hieman syyskuussa elokuuhun verrattuna. Odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä sekä kotitalouden säästämismahdollisuuksista pysyivät suunnilleen ennallaan. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden kaikki osatekijät vahvistuivat syyskuussa selvästi.

Työssä käyvät kuluttajat kokivat, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla selvästi vähentynyt viime kuukausina.

Myös yritysten luottamus talouteen säilyi syyskuussa pääosin myönteisenä, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Ainoastaan rakennusyritysten luottamus heikkeni elokuusta.

Teollisuuden luottamus palautui elokuista loivaa laskua edeltäviin lukemiin. Indikaattorin uusin saldoluku oli +10, kun elokuussa vastaava saldoluku oli +7. Teollisuusyritysten suhdannearviot ovat pitkän aikavälin keskiarvoa myönteisemmät.

Palveluyritysten ja vähittäiskaupan luottamus talouteen oli samalla tasolla kuin elokuussa, tosin vähittäiskaupan saldoluku +17 oli pisteen elokuuta vähemmän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.