Mainos

Kuluttajat ja yritykset uskovat talouden kohentumiseen

Kuluttajat ja yritykset katsovat tulevaisuuteen valoisin mielin. 

Tilastokeskuksen lokakuisen kyselyn mukaan kuluttajien luottamus talouteen on lähes yhtä korkealla kuin syys- ja elokuussakin eli yli 23 pisteessä.

Luottamus on pysynyt vankkumattomasti korkealla lähes vuoden. Viime vuoden lokakuussa indikaattori näytti lukua 15,8 ja pitkän ajan keskiarvo on vain 12,2.

Puolet kyselyyn vastanneista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Vain joka kymmenes pelkää taloustilanteen heikentyvän. Oman taloutensa paranemiseen luottaa vajaa kolmannes kuluttajista ja joka kymmenes arvioi sen heikentyvän.

Puolet uskoo työttömyyden vähenevän seuraavan vuoden aikana.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin 2.–19. lokakuuta 1 184:ää Suomessa asuvaa henkilöä.

Yritykset luottavat myös

Yritysten luottamusindikaattorissa rakennusyritysten luottamus talouteen on vahvistunut syyskuun miinusmerkkisistä lukemista.

EK:n luottamusindikaattorissa rakennusyritysten lokakuun saldoluku on +8, kun syyskuussa lukema oli -7. Rakennusyritysten tilauskanta kasvoi lokakuussa, ja henkilöstön määrän ennustetaan kasvavan.

Teollisuuden luottamusindikaattori kohosi kahdella pisteellä +12:een ja palvelujen yhdellä peräti +25:een. Teollisuudessa tuotantokapasiteetti oli täysin hyödynnettynä 87 prosentilla yrityksistä.

Vähittäiskaupassa indikaattori tipahti 16:sta 8:aan.
Kaikkien alojen yritysten suhdannearviot ovat pitkän välin keskiarvoja korkeammalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.