Kuluttajien ja elinkeinoelämän luottamus talouteen synkistynyt edelleen

6:44
Katso video: Konkurssipommi muhii yrityksissä – Suomen Yrittäjät haluaa jatkoa konkurssilain väliaikaiselle muutokselle.

Elinkeinoelämän luottamus talouteen on notkahtanut syyskuussa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK. 

–  Huolestuttavaa on, että palveluiden ja vähittäiskaupan luottamus otti takapakkia, kun taas teollisuudessa ja rakentamisessa matalapaine jatkui edelliskuukauden tapaan, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa lähitulevaisuus näyttää hyvin huolestuttavalta, sillä ongelmat taloudessa näyttävät koronaviruksen kiihdyttäessä vain laajentuvan.

Teollisuudessa ja rakentamisessa luottamusindikaattorit pysyivät ennallaan heinäkuuhun verrattuna, mutta ne ovat selvästi pitkäaikaista keskiarvoa alempana. Teollisuudessa saldoluku oli –20, kun pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

Palveluissa indikaattori putosi hieman ja vähittäiskaupassa enemmän. Kumpikin on pitkä ajan keskiarvon alla.

–  Vaikuttaa, että talouden toipuminen on ainakin hetkellisesti ohitse. Teollisuuden tilauskanta ohenee yhä, ja tämä heijastuu suoraan myös alihankintaketjuun. Työllisyyden heikentyminen heijastuu palvelualoille, ja verraten hyvin pärjänneessä vähittäiskaupassa myyntiodotukset ovat heikentyneet selvästi, Pakarinen luettelee.

Kuluttajat aikeissa ostaa asuntoja

Myös kuluttajien luottamus talouteen on synkentynyt edelleen, kertoo Tilastokeskus.

Erityisesti kuluttajien odotus yleisestä työttömyystilanteesta on ankea. Myös omakohtaisen työttömyyden uhkaa ilmeni aiempaa enemmän.

Luottamusindikaattori oli syyskuussa –5,9, kun se elokuussa oli –5,1 ja heinäkuussa –1,6. Vuoden synkein kuukausi oli kuitenkin huhtikuu, jolloin indikaattori romahti –13,9 pisteeseen.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain näkemys kuluttajan oman talouden nykytilasta parani syyskuussa elokuuhun verrattuna.

Tämä heijastuu siihen, että ennätyksellisen moni oli syyskuussa aikeissa ottaa lainaa. Myös asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla enemmän kuin koskaan.

Lisäksi moni harkitsi kodin peruskorjaamista ja auton ostoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja