Kulttuurimatkalle? Nämä oopperakaupungit tulisi kokea!

Mikä on paras paikka Wagnerin oopperoiden esittämiseen? Ja missä kaupungissa oopperatarjonta on laaja-alaisinta? Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja ja oopperalaulaja Jorma Silvasti listaa tärkeimpiä oopperakaupunkeja Studio55.fi-ohjelmassa.

Wien

Silvasti kertoo Wienin olevan New Yorkin ohella ainoita kaupunkeja, joissa oopperalaulaja voi tehdä uraa ainoastaan yhdessä talossa laulamalla.

– Tarjonta on huikeaa, Silvasti kommentoi.

Wienin valtionooppera on Silvastin mukaan lähes joka ilta täynnä. Ooppera menestyy kaupungeissa, joissa on paljon turisteja, ja Wienissä riittää vierailijoita. Osin suosiota selittää myös Wienin oopperatarjonnan korkeatasoisuus.

Berliini

Vaikka oopperan synnyinkoti on Italiassa, Saksa on ominut taiteenlajin taitavasti itselleen. Nykyään puolet maailman oopperataloista on Saksassa.

Silvasti kertoo, että yleisö on Berliinissä maanläheisempää kuin Wienissä: seinillä ei ole lappuja, joissa kehotetaan pukeutumaan oopperaan asianmukaisesti.

– Ainakin entisen lännen puolella. Sain olla mukana molemmilla puolilla, kun muuri oli vielä paikallaan.

New York

New Yorkin oopperatarjonta on laaja-alaista ja Silvasti kertoo löytäneensä tsekkiläisen oopperan yhdysvaltalaisesta kulttuurikaupungista.

– Siltä kielialueelta löytyi se kaikkein omin, eli slaavilainen repertuaari. Niillä sinnittelin eläkeporteille asti.

Bayreuth

Saksalaiskaupunki Bayreuth ei ole yhtä tunnettu kuin Berliini, Wien tai New York, mutta sillä on tarjottavaa myös erikoistuneille oopperan ystäville. Baijerin osavaltion pohjoisosassa sijaitseva Bayreuth oli aikanaan Wagnerin kotikaupunki ja monen Wagneriin ihastuneen oopperalaulajan unelmien täyttymys on esiintyä sen oopperatalossa.

– Talo on rakennettu Wagnerin teoksia varten, joten missään muualla ei ole niin täydelliset olosuhteet tehdä työtä, Silvasti selittää.

– Katsomosta ei näe orkesteria, vaan ainoastaan näyttämön. Ei ole mitään häiriötekijöitä, jotka veisivät keskittymistä teoksesta pois. Yleisö käy kymmeniä vuosia siellä ja tuntee teokset paremmin kuin osa meistä esittäjistä.

Katso lähetyksestä, millaisia jäyniä oopperalaulajat keksivät toisilleen kulisseissa.

Elämäni oopperakaupungit. 26:32

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja