Petrus Palmusta levisi KHL-huhu – kertoo nyt, miten tilanne eteni: "Henkilökohtaisesti soitettiin"

0:57
Tässä yksi Petrus Palmun taidonnäytteistä viime kaudelta – upea maali Tapparan verkkoon.

Mikkelin Jukureista Ruotsin SHL:ään Örebron riveihin siirtyneen jääkiekkohyökkääjä Petrus Palmun huhuttiin olleen neuvotteluyhteydessä myös valkovenäläisen KHL-seura Dinamo Minskin kanssa. Palmu kertoo nyt MTV Urheilulle, miten tilanne eteni ja miten hän valitsi Örebron.

Palmu teki viime kaudella Jukureissa Olli Jokisen alaisuudessa kovaa jälkeä. Hän jakoi 26 osumallaan runkosarjassa SM-liigan maalipörssin kärkisijaa, sijoittui 59 pinnallaan sarjan pistepörssin kakkoseksi ja hänet valittiin runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Leijonien MM-kisajoukkueesta viime metreillä rannalle jääneelle hyökkääjälle oli ottajia myös Suomen ulkopuolella, ja Jukurit tiedotti toukokuussa, että Palmu on päättänyt käyttää sopimuksessaan olleen option siirtyä ulkomaille.

Kesäkuussa levisi huhuja, että venäläisvetoisessa KHL:ssä pelaava valkovenäläisseura Dinamo Minsk olisi neuvotteluyhteydessä Palmun kanssa. Suomessa nousi laineita, Valko-Venäjä kun on myös tehnyt sotilaallista yhteistyötä hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan käyvän Venäjän kanssa.

Palmu alleviivaa nyt, että KHL:ään meno ei ollut ylipäätään sodan takia vaihtoehto, mutta Minskistä oltiin kyllä häneen yhteydessä.

– Minulle henkilökohtaisesti soitettiin sieltä. Annoin agenttien hoitaa sen asian. Ei sen enempää heidän kanssaan keskusteltu asiasta, koska minulle oli täysin selvää, että en ole sinne menossa pelaamaan, Palmu kertoo puhelimitse.

– Ilmoitettiin, että tällä kertaa ei meidän suunnaltamme ole sinne neuvotteluita.

Palmulla on näkemyksensä, miten Minsk-tieto levisi.

– Joku oli ilmeisesti siellä kuullut, että minulle on soitettu ja sieltä päästä laitettiin liikkeelle se homma.

– He olivat niin innoissaan. Heidän on varmasti vaikea saada sinne saada tiettyjä pelaajia, joita haluttaisiin. Tuotiin sitä esille, että saataisiin muualla Euroopassa jotain näkyvyyttä.

Teemu Pulkkisen KHL-ratkaisu

Ainoa suomalainen KHL-pelaaja on tällä erää Teemu Pulkkinen, joka on palannut venäläisen Traktor Tsheljabinskin vahvuuteen. Hänellä on vuosi sopimustaan jäljellä.

– En osaa hirveästi sanoa, mikä Teemulla oli ollut sopimustilanne. Mutta jos hänellä oli sinne sopimus, ymmärrän sen täysin. Jääkiekkoilijan on harjoitettava ammattiaan, Palmu sanoo ja täydentää:

– Se, mitä Venäjä tekee, on järkyttävää. Siellä pelaaminen ei ole minun mielestäni eurooppalaisilla vaihtoehto, että sinne lähdettäisiin tekemällä tekemään sopimuksia.

– Mutta en tiedä, jos hänellä on sinne sopimus, korvaus on tulossa ja haluaa sitä kunnioittaa – en lähde kaveria tuomitsemaan siitä, että hän pelaa sopimuksen loppuun asti, kun hän on tehnyt sen. En ketään rupea mollaamaan.

"Neuvotteluja oli molempiin suuntiin"

6:11
Video: Petrus Palmu iski Leijonille maalin Tshekkiä vastaan Ruotsin EHT-turnauksessa. Kaikkiaan Palmu summasi viime kaudella Suomen paidassa kahdeksassa ottelussa pisteet 2+2=4.

Palmu sorvasi itse kaksivuotisen sopimuksen ruotsalaisen SHL-seura Örebron kanssa. Sopimuksesta tiedotettiin heinäkuussa.

Palmu halusi vahvan kauden jälkeen päästä urallaan eteenpäin – näkemään uutta uusien ärsykkeiden pariin mukavuusaluetta välttäen.

– Euroopassa ei ollut oikeastaan mahkuja kuin Ruotsi ja Sveitsi. Neuvotteluja oli molempiin suuntiin. Örebro oli ensimmäinen, jonka kanssa kävin keskusteluja, ja tosi aikaisin. Siitä jäi hyvä fiilis. Sopimusasiat saatiin järjestymään tosi hyvin.

Palmu toteaa, että on fakta, että rahallinen ansiokin on kovempi kuin Suomessa, ja uusi haaste ylipäätään innostaa 25-vuotiasta hyökkääjää.

– Tavoitteena on pystyä mennä pelaajana ja ihmisenä taas vähän eteenpäin. Olen kuitenkin vielä nuori jätkä, niin tämä on hyvä steppi.

Ruotsin kielen kanssa vaikeaa

Palmu muutti länsinaapuriin kuun loppupuolella. Hän asuu Örebrossa jäähallin läheisyydessä, ja keskustaankin on lyhyt matka.

– Ei tarvitse ajella hirveästi. Kävellen olen mennyt ja välillä olen sähköpotkulautoja käyttänyt ja kruisaillut hallille. Ihan mukava, että ei ole autoa tarvinnut käyttää juuri muutoin kuin jos olen isommassa kaupassa halunnut käydä.

Mutta miten joensuulaislähtöisellä pelimiehellä taittuu toinen kotimainen, ruotsin kieli?

– Se on vähän hankalaa, kun olen Itä-Suomesta. Joku koulupohja minulla on, mutta kun en ole käyttänyt sitä moniin, moniin vuosiin – koulussa viimeksi vähän – ei se ole hanskassa. Ei pysty keskustelemaan.

Ruotsin kursseja Palmu ei aio tällä haavaa ottaa, mutta hän on ladannut puhelimeensa sovelluksen, jolla hän opettelee ruotsia.

– Osaan pieniä sanoja, ja itseni pystyn esittelemään ruotsiksi. Mutta jospa se siitä kehittyisi. Varmasti se kehittyy, kun tässä kuulee ruotsia.

Elokuun alussa käydyssä joukkueen avauspalaverissa ilmoitettiin, että palaverit tullaan vetämään på svenska. Joukkue on vahvasti ruotsalaisvoittoinen – muualta ovat Palmun lisäksi suomalaiset Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen, Jani Lajunen ja Robert Leino, norjalaismaalivahti Jonas Arntzen sekä latvialaishyökkääjä Rodrigo Abols.

– Kyllä joukkueen asiat käydään kuitenkin englanniksikin läpi. Ei tarvitse ihan tuppisuuna miettiä, mitä piti taas tehdä. 

Palmu naurahtaa, että olisipa aikanaan ollut enemmän motivaatiota ruotsin opiskeluun, mutta "helppo se on nyt jossitella".

– Kyllä täällä englannillakin pärjää. Ei ole ongelmaa. Hyvin täällä porukka osaa englantia.

NHL-haave

Jos pikkupojasta asti kiehtonut haave toteutuisi, Palmun ympärillä kuuluisi päivittäin pääkielenä englanti, kun hän olisi maailman kovimmassa kiekkoliigassa NHL:ssä.

Tarunhohtoisessa Palmu ei ole urallaan pelannut, mutta sesongilla 2018 –19 hän tahkosi Utica Cometsissa 12 AHL-ottelua. Tehosarakkeeseen tuli yksi syöttöpiste.

– Se keikka meni pikkuisen huonosti. Olen kuitenkin tiennyt, että on mahdollisuudet mennä NHL:ään, jos pystyn kehittymään, pysyn terveenä ja kaikki menee hyvin.

– Pääsen Ruotsin sarjaan tänne tempokiekkoa pelaamaan. Se on varmasti lähellä sitä Pohjois-Amerikan nopeaa kiekkoa. Täällä on tietysti isot kaukalot, mikä muuttaa, mutta täällä kun pelaa hyvin, NHL-seurat ovat varmasti kiinnostuneita. Täältähän paljon lähtee pelaajia Pohjois-Amerikkaan.

Palmu yrittää kuitenkin ensisijaisesti nauttia päivä kerrallaan.

– Että olisi hauskaa. Tekee hyvin hommia ja nauttii pelaamisesta, niin hyviä asioita voi tapahtua. Ei kannata liian pitkälle miettiä. Mutta varmasti on mahdollisuudet sinne.

– Se, että saisi Suomi-paitaa pukea päälle, on myös sitä, mitä haluaa tulevaisuudessa uralla vielä tehdä. Kun pääsi kuitenkin niin lähelle (MM-kisapaikkaa) ja maaotteluita jonkin verran pelaamaan, se tuo nälkää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja