Kultaakin arvokkaampi saalis: Röyhkeät varkaat piinaavat hybridiautojen omistajia Briteissä – hävytön temppu vie vain minuutteja

1:26
Autovarkaat voivat siepata autonavaimen signaalin vaikka rakennuksen sisältä. Kaapattua signaalia voidaan hyödyntää kuin fyysistä avainta.

Varkaat voivat viedä auton katalysaattorin muutamassa minuutissa ja tienata siinä käytetyillä jalometalleilla useita satoja euroja.

Erityisesti hybridiautojen katalysaattoreista on tullut pikaisen tienestin toivossa olevien varkaiden suosikkikohteita Isossa-Britanniassa. Aiheesta uutisoivan Guardianin mukaan taustalla on katalysaattoreissa käytettyjen jalometallien kuten palladiumin ja rodiumin arvonnousu.

Brittiläisestä LV-vakuutusyhtiöstä kerrotaan Guardianille, että vuosien 2018–2019 välillä katalysaattorivarkauksien määrä yli kuusinkertaistui. Keskimääräinen korvaussumma on ollut noin tuhat puntaa eli vajaat 1 200 euroa.

Jyrkkä arvonnousu

Katalysaattoreissa käytetty rodium on tällä hetkellä noin kuusi kertaa kultaa arvokkaampaa. Sen arvo on nelinkertaistunut vuodessa.

Monissa tapauksissa katalysaattoreista saatavien jalometallien arvo on ollut suurempi kuin auton itsensä arvo. Tämä johtuu myös siitä, että iäkkäämpien hybridiautojen katalysaattoreissa jalometalleja on käytetty enemmän kuin uudemmissa.

Guardianin mukaan varkaat tienaavat varastetulla katalysaattorilla parhaimmillaan jopa 600 euroa, eikä tempussa kestä kuin joitain minuutteja.

Uhriksi voi joutua useammankin kerran

Varkauksien kerrotaan kohdistuneen erityisesti Toyota-merkkisiin hybrideihin. Suosiossa ovat olleet muun muassa Prius ja Auris.

Guardian kertoo, ettei uudesta katalysaattorista ole ollut kaikissa tapauksissa kovin pitkäaikaista iloa. Härskeimmässä tiedossa olevassa tapauksessa tuliterä katalysaattori vietiin autosta vain kuusi tuntia sen jälkeen, kun auto oli haettu korjaamolta.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja