Kuljettaja kertoo: Kuinka lujaa ruumisautolla saa ajaa ja onko tullut sakkoja?

MTV Autot esittelee ruumisauton kuljettajan työarkea. Haastattelimme Nousiaisten Hautauspalvelun kuljettajaa Joonas Hyppöstä.

Nousiaisten Hautauspalvelun omistaja ja kokenut ruumisautonkuljettaja Joonas Hyppönen kertoo, millä nopeudella ruumisautolla ajetaan.

Minkälaisia erityissääntöjä pitää muistaa ruumisautoa ajaessa?

– Ruumisauton liikkumisen tulisi oltava sulavaa, joustavaa, ennakoitavaa ja rauhallista. Olen opettanut uusia kuljettajia ajamaan, kuten he ajaisivat plaanissa kulkevaa venettä tyynen veden pinnalla tai lentämään tyynellä säällä.

– Saattueajossa tulee huomioida saattoautojen reittitietoudesta jo ennen lähtöä. Matkan aikana tulee tarkkailla, että saattue pysyy koossa ja kaikki pääsevät liikennevaloista. Jos saattue hajoaa, pitää se koota uudelleen valoristeyksen jälkeen, pysähtymällä pysäkille odottamaan tai hiljentää ajonopeutta, kunnes saattue on taas koossa. Kuljettajan tulee havainnoida liikennevaloja, muuta liikennettä, tietöitä yms. normaalia tarkemmin, jotta saattue pysyy koossa koko matkan.

– Itse kiinnitän huomiota ajotyyliin aina. Myös tyhjällä ruumisautolla ajaessani auto erottuu selkeästi muista autoista ja kanssa-autoilijat kiinnittävät varmasti huomiota ajotyyliin.

Kuinka kovaa ruumisautolla voi ajaa?

– Nopeusrajoituksia ei varsinaisesti enää ole. Päivystystehtävissä joudutaan ajamaan reilua nopeutta vasteajan saavuttamiseksi (usein päivystysautot eivät ole perinteisten ruumisautojen näköisiä). Meillä sääntönä on, että taajama-alueella ajetaan, olosuhteista riippuen, 30 – 50 km/h ja maantiellä maksimissaan 80 km/h. Pitkillä siirtomatkoilla noudatetaan sallittuja nopeuksia.

– Kaikissa kuljetustehtävissä pyrimme huomioimaan, ettei ruumisauto ”kaahaisi” tiellä tai ohittelisi huomiota herättävästi.

Oletko saanut sakkoja ruumisautolla ajaessasi?

– Olen saanut yhden ylinopeussakon ja yhden huomautuksen ruumisautolla. Molemmat kerrat liittyvät päivystystehtäviin, jolloin olen epähuomioissa ajanut liikenteenvalvontakameraan hidastamatta. Yrityksellemme on tullut myös yhdet sakot perinteiselle ruumisautolle, joskin nekin päivystystehtävissä.

Lue myös:

    Uusimmat