Kuljetatko joulukuusen kotiin autolla? Nämä virheet saavat neulaset putoamaan ennenaikaisesti

5:29
Näin sijoitat kuorman peräkärryyn.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Miten joulukuusen saa kotiin turvallisesti?

Vastaus: Joulukuusen kotiin kuljettaminen kannattaa suunnitella ja organisoida huolellisesti. Mikäli asiallista keinoa kuusen kuljettamiseksi ei ole, kannattaa se hankkia kotiinkuljetuksella.

Paras ja suositeltavin tapa kuusen kuljettamiseen on kuomullinen perävaunu tai pakettiauto. Myös suksiboksi on hyvä vaihtoehto verkotetun tai pussitetun kuusen kuljettamiseen edellyttäen, että kuusi mahtuu boksiin.

Kuusi katolla

Usein kuusia näkee kuljetettavan auton katolla. Mikäli näin toimitaan, pitää autossa ehdottomasti olla taakkateline, johon kuusi saadaan kiinnitettyä asianmukaisin sidontaliinoin. Katolla kuljetettava kuusi vaurioituu herkästi jo lyhyelläkin matkalla altistuessaan ajoviimalle, kuralle ja maantiesuolalle. Ajoviiman neulasille aiheuttama fyysinen rasitus johtaa neulasten ennenaikaiseen putoamiseen.

Katolla kuljetettaessa kuusi saattaa myös vaurioittaa auton maalipintaa hankaamalla tai valuttamalla pihkaa. Kattokuljetukseen päädyttäessä on kuusi syytä suojata tiiviillä muovilla, pressulla tai pussilla.

Kuusi autossa sisällä

Kuusen oikeaoppinen sulattaminen on erittäin tärkeää sen kestävyyden kannalta. Jos kuusi pakataan umpijäisenä lämpimään autoon, sen neulaset sulavat runkoa nopeammin. Jäätynyt runko ei kykene luovuttamaan neulasten tarvitsemaa kosteutta, jolloin neulaset kuivuvat ja tippuvat varsin nopeasti.

Auton matkustamolämpötilan laskeminen merkittävästi johtaa lasipintojen huurtumiseen, mikä on omiaan vaikeuttamaan havainnointia autosta ulos. Koska havainnointi on turvallisen ajamisen perusedellytys, matkustamossa kuljetettavan kuusen tulisikin olla valmiiksi sulanut, jolloin lämpötilan kanssa ei ole tarpeen kikkailla.

Verkottamalla ja pussittamalla varmistetaan, etteivät kuusen oksat tärvele auton verhoiluja eivätkä neulaset varise autoon sisälle. Esimerkiksi pihka irtoaa verhoiluista todella huonosti.

Muista sidonta

Kuljetustavasta riippumatta kuusen paikallaan pysyminen kuljetuksen aikana on muistettava varmistaa huolellisella sidonnalla. Oikein sidottuna kuusi pysyy paikallaan myös mahdollisessa hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja