Kulisseissa ja katsomossa vihattu Novak Djokovic saa kokea elämänsä suurimman myrskyn – "Taso, jota emme ole nähneet aiemmin tenniksessä"

1:05
Novak Djokovicin veli vaikeni kiusallisen kysymyksen edessä - lehdistötilaisuus päättyi yllättäen

Tenniksen maailmanlistan ykköspelaaja Novak Djokovic oli normaalisti mukana Australian avointen turnauskaavion arvonnassa, kaikesta hänen pelaamisestaan liittyvästä epävarmuudesta huolimatta.

Australian avointen tennisturnauksen kaavioarvonta suoritettiin torstaina Melbourne Parkilla. Tapahtuma alkoi tunnin ja 15 minuuttia myöhässä aikataulusta ilman minkäänlaista selitystä järjestäjiltä.

Kaavioarvonnassa paikalla oli myös Tennis Australian pomo Craig Tiley, mutta hän kieltäytyi vastaamasta toimittajien kysymyksiin.

Djokovicin odotetaan kohtaavan runsaasti vihamielisyyttä sekä kentällä että sen ulkopuolella, kun Australian avoimet alkavat – mikäli serbipelaajaa ei poisteta maasta ennen turnauksen alkua.

Djokovicille aiemmin strategistina ja taktisena analyytikkona työskennellyt Craig O’Shannessy pitää lähes varmana, että koronarokoteskeptinen tennistähti saa yleisöltä myrskyisän vastaanoton.

– Se ei kuitenkaan ole hänelle mitään uutta. Mutta vaikka hänellä on sen vastaanottamiseksi kokemusta ja kovuutta, tällä on potentiaalia olla tasolla, jota emme ole nähneet aiemmin tenniksessä, O’Shannessy ennustaa Reutersille.

Australian avointen katsomot täyttyvät tuoreen päätöksen myötä vain puolilleen heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

Vastustusta myös pelaajien keskuudessa

Rod Laver -areenan pukuhuonetilatkaan eivät välttämättä ole kaikkein miellyttäviä paikkoja Djokovicin kannalta, sillä hänen suosionsa myös pelaajien keskuudessa on romahtanut viimeaikaisten tapahtumien myötä.

Muun muassa unkarilaispelaaja Marton Fucsovics on ihmetellyt sitä, miten Djokovicilla on erilaiset säännöt kuin muilla tennispelaajilla, joilta vaadittiin ehdotonta rokottautumista ennen Australiaan saapumista.

– Säännöt laadittiin kuukausia sitten, että jokaisen pitäisi ottaa rokote, ja Djokovic ei ottanut, Fucsovics totesi unkarilaismedialle.

– Tästä näkökulmasta katsottuna minusta hänellä ei ole oikeutta olla täällä.

Myös Rafael Nadal on muistuttanut, että Djokovic tiesi seuraukset rokottamattomuudelleen jo kauan sitten. Espanjalainen on pitänyt Australian avoimia dominoivaa puheenaihetta suurena mainehaittana koko lajille.

ATP:n mukaan 97 maailmanlistan sadasta parhaasta on ottanut koronarokotteen.

Djokovic kääntää vastustuksen edukseen

O’Shannessyn mukaan Djokovic on kehittänyt tekniikoita, joilla hän pystyy luovimaan myös epäsuosiollisessa ympäristössä. 20 Grand Slam -turnausta urallaan voittanut serbi saattaa olla jopa kaikkien aikojen paras pelaaja, mutta hän ei ole koskaan saanut suurelta yleisöltä samanlaista rakkautta kuin hänen pahimmat kilpakumppaninsa Roger Federer ja Rafael Nadal.

– Tällä planeetalla ei ole ihmistä, jolle olisi buuattu tenniskentällä enemmän kuin hänelle.

– Hän on puhunut siitä aiemmin, että yleisön huutaessa "Roger", hän kääntää huudon mielessään "Novakiksi" ja imee siitä energiaa itselleen, O’Shannessy kertoo.

Jos henkisellä puolella Djokovic on rautaa, Melbournessa parhaan vireen löytäminen neljä vuorokautta kestäneen hotellieristyksen jäljiltä saattaa kestää tovin.

– Hän tarvitsee pari päivää löytääkseen rutiininsa, pelikestävyytensä, ajoituksensa ja liikkumisensa, O’Shannessy arvelee.

Australialaispelaaja Nick Kyrgios uskoo viime kaudella Djokovicin olevan huippuvireessä turnauksen alkaessa.

– En usko, että hänellä on ongelmaa valmistautumisen kanssa. Luulen, että tämä on vain lisää polttoainetta hänelle. Ei voi kasvaa suureksi, jos ei pysty voittamaan tällaista vastoinkäymistä, Kyrgios huomauttaa.

Australian avoin tennisturnaus alkaa maanantaina 17. tammikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja