Kukonpoikasten tappaminen kaasuttamalla tai murskaamalla säilyy edelleen laillisena Saksassa – tapa on yleinen ympäri maailmaa

Saksalainen oikeusistuin päätti, että siipikarjatilalliset ja kananmunien tuottajat saavat yhä laillisesti tappaa kukonpoikasia. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja The Independent

Kukonpoikasten tappaminen joko kaasuttamalla tai murskaamalla pian syntymän jälkeen on yleistä ruoan tehotuotannossa ympäri maailmaa.

Untuvikot tapetaan, koska ne eivät haudo munia, eikä niiden kasvattaminen siksi ole tuottajille kannattavaa. BBC:n mukaan pelkästään Saksassa tapetaan noin 45 miljoonaa kukkoa vuosittain.

Poikasten tappaminen eteni oikeuteen, sillä yksi Saksan osavaltioista päätti vuonna 2013 kieltää hautomoita tappamasta kukkoja. Kaksi hautomoa kuitenkin vastusti muutosta ja asia eteni oikeuskäsittelyyn. 

Teknologia avuksi käytäntöjen muuttamisessa

Ratkaisuksi ongelmaan on kehitetty teknologiaa, jonka avulla siipikarjan alkioista pystytään erottamaan niiden sukupuoli. Tekniikan yleistyminen mahdollistaisi sen, että niitä munia, joissa on urospuolinen sikiö ei haudottaisi. 

Tiedotusvälineet kertovat, että yksi yritys tuottaa jo aiempaa eettisemmin tuotettuja munia markkinoille Saksassa.

Lue myös:

    Uusimmat