Kuka on salaperäinen Chaim ”Poju” Zabludowicz? Miljardöörin uniikki kokoelmanäyttely avattu

Taidehallin johtaja: Näyttely tuo katsojalleen ihmetystä 3:11

Suomen rikkaimpiin miehiin kuuluvan Chaim ”Poju” Zabludowicz on paitsi tunnettu liikemies myös suuri taiteen ystävä ja keräilijä. Ainutlaatuinen näyttely Zabludowiczin perheen kokoelmista on avattu tänään Helsingin Taidehallissa.

Helsingissä syntynyt liikemies ja suursijoittaja Chaim "Poju" Zabludowicz esittäytyy tästä päivästä alkaen Helsingissä taiteen keräilijänä. Maailman taide-eliittiin kuuluvan Zabludowiczin perheen kokoelma on nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Poju Zabludowicz oli yksi Suomen rikkaimmista kansalaisista. Hänet on listattu myös kahdessa muussa kotimaassaan, Britanniassa ja Israelissa, maan rikkaimpien joukkoon. Lisäksi hän kuuluu Euroopan sadan varakkaimman joukkoon.

Pojun varat peräisin perinnöstä ja omista liiketoimista

Poju Zabludowiczin isä Sholomo loi uransa asekauppiaana. Shlomo kuoli vuonna 1994, ja Poju ja hänen sisarensa saivat huomattavan perinnön. Perintökiistan takia sisarusten välit katkesivat. Poju Zabludowicz myi sittemmin suurimman osan aseteollisuuteen liittyvästä toiminnasta.

Poju Zabludowicz johtaa tällä hetkellä muun muassa Tamares Group -yhtiötä, joka omistaa arvorakennuksia ja kasinoita Las Vegasissa, New Yorkissa ja Lontoossa. Suomessa hän omistaa osan Tampereen Tapparan jääkiekkotoiminnasta vastaavasta Tamhockeystä.


Runsaita lahjoituksia taiteeseen ja politiikkaan

Kielitaitoinen Zabludowicz puhuu sujuvasti suomea, ruotsia, englantia, saksaa, hepreaa ja jiddisiä. Hän on naimisissa brittiläisen Anita Zabludowiczin kanssa, ja perheeseen kuuluu neljä lasta.

Zabludowiczit asuvat Lontoossa. Heidän kesäpaikkansa on Pernajan Sarvisalossa, jossa on kuvataidekeskus. Taidetilojen tarkoitus on antaa lupaaville nuorille taiteilijoille mahdollisuus keskittyä inspiroivassa luonnossa työhönsä. Myös poptähdet Madonna ja Bono ovat huhujen mukaan vierailleet siellä. Yleisölle tuo alue on avoinna vain kerran vuodessa.

– Emme halua tehdä kylästä huvipuistoa, koska meillä ei ole mahdollista järjestää opastuksia ja tukipalveluja eivätkä kapeat kylätiet kestäisi suurta liikennevirtaa, Zabludowicz perusteli asiaa MTV Uutisten haastattelussa vuonna 2012.

Tampereella koulua käynyt ja Tel Avivissa opiskellut Zabludowicz on tukenut runsain lahjoituksin paitsi taidetta myös Britannian konservatiivipuoluetta sekä vanhoillista Israelin ystävät -järjestöä.

Haastattelujen antaminen ei kiinnosta perhettä

Upporikas Zabludowicz välttelee julkisuutta. Hän ei tullut median eteen myöskään Helsingin Taidehallin näyttelyn avajaisissa. Hänen puhenaisenaan toimi Zabludowicz Collectionin johtaja ja näyttelyn kuraattori Elizabeth Neilson.

Zabludowiczin taidekokoelma Helsingissä 2:05

Taidehallissa esitellään pieni osa Zabludowiczin perheen omistamasta kokoelmasta. Vuonna 1994 perustetussa kokoelmassa on taidetta 1940-luvun lopulta nykypäivään. Se käsittää noin 3 000 teosta 500 taiteilijalta.

Kansainvälisesti arvostetun taidekokoelman teoksia on aiemminkin lainattu näyttelyihin, mutta nyt sitä itseään esitellään ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle Suomessa.

Helsingin Taidehallin johtaja Jan Förster uskoo, että näyttelyyn tulija voi kohdata yllätyksen. Seinillä ei ole esimerkiksi yhtään perinteistä maalausta.

– Kokoelma on varmasti jotain sellaista, mitä ihmiset eivät ole osanneet odottaa. Uskoisin, että ihmisillä on erilainen käsitys keräilijöistä, mitä teokset antavat ymmärtää.

Förster kehuu Zabludowiczien nuorten taitelijoiden eteen tekemää työtä.

– He ovat tehneet uskomattoman hienoa työtä nuorten ja aloittelevien taiteilijoiden uran edistämiseksi. Me Taidehallissa olemme hirveän kiitollisia siitä, että voimme näyttää tämän kokoelman. Se on suurelle yleisölle Suomessa tuntematon ja aika suljettukin. Vain muutamia teoksia on ollut lainassa aiemmin Suomessa.

– Uskon, että näyttely tuo katsojalleen paljon ihmetystä, hämmästystä ja uusia kokemuksia, Förster toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat