Kuka jättää outoja viestejä Tampereella? Lapsi löysi Särkänniemestä hämmentävän paketin: "Löytäjä saa pitää"

0:28

Noora julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan korusta ja "kulkutautisairaalaan" viittaavasta lapusta, jonka hänen ystävänsä lapsi löysi Särkänniemestä. – Spekulointia esimerkiksi taideprojektista on ollut, hän sanoo.

”Löytäjä saa pitää”.

Niin luki paketissa, jonka Nooran ystävän lapsi löysi Tampereen Särkänniemestä. Paketista paljastui kaulakoru ja kirjelappu, jossa kysellään numerolistan avulla asioita "kulkutautisairaalasta".

– Kirje vaikutti hyvin oudolta, enkä ollut kuullut aikaisemmin vastaavanlaisesta, siinä ei ollut oikein mitään järkeä ja mielestäni vaikutti siltä, että kirjeessä käytettiin vertauskuvia, Noora kuvailee.

Kysymyksissä lukee esimerkiksi "tunsitko käden laskeutuvan olkapäällesi kulkutautisairaalan tyhjässä potilashuoneessa?"

– Mielestäni kirje oli erittäin synkkä ja surullinen, Noora pohtii.

Lapsi ei saanut lukea kirjettä, mutta sen sisältö jäi aikuisten mieleen. Noora ystävineen päätti julkaista kuvan paketista Facebookissa saadakseen tietoa siitä, mitä paketin ja kirjeen taustalla on.

"Spekulointia esimerkiksi taideprojektista on ollut"

Pian selvisi, että samanlaisia kirjeitä erilaisten oheistavaroiden kanssa on löytynyt ennenkin. Aiheesta on keskusteltu netissä jo vuonna 2015.

Kulkutautisairaalasta kyselevän lapun mukana on ollut muun muassa laukku, tekojoulukuusi, ruisleipää, sormus sekä ostoskassi, jossa oli mukana valokuva naisesta. Suurin osa löydöistä on tehty Tampereella.

– Spekulointia esimerkiksi taideprojektista on ollut, sillä Tampereella sijaitsee entinen, nykyään kaupungin tyhjilleen jättämä kulkutautisairaala, jossa jollain taiteilijalla on työhuone ja tämä voisi olla jokin hänen mainostempauksensa. Yksi keskustelija otti yhteyttäkin tähän taiteilijaan, mutta hän ei ainakaan myöntänyt tietävänsä näistä lappusista mitään, Noora sanoo.

"Villein spekulaatio oli, että nämä olisivat murhaajan jättämiä vihjeitä"

Spekulaatiot vellovat villeinä. Osa olettaa lappujen viittaavan entisen sairaalan pihapiiristä löytyviin taideteoksiin, toiset taas pitävät niitä lasten kiertoviestivitsinä. Osa epäilee kirjeitä koodikieleksi.

– Teorioita "laitoslasten kiertoviesteistä" on ollut myös, sillä aikoinaan laitoksessa asuvilla lapsilla oli kuulema tapana tehdä tällaisia kysymyslappuja hämmentääkseen muita ihmisiä. Niiden pohja oli hyvin samankaltainen näiden nyt löytyneiden kirjeiden kanssa, mutta kysymykset sisällöllisesti olivat ilmeisesti yksinkertaisempia, vähemmän vertauskuvallisia, kuten "missä kulkutautisairaalassa synnyit", näissä selkeä yhteys toisiinsa on sanan "kulkutautisairaala" käyttö. Tämäkin saattaa johtaa juurensa siitä, että tämä Tampereella toiminut kulkutautisairaala on lakkauttamisen jälkeen ollut kuulemma myös jonkinlaisena lastenkotina, Noora kuvailee keskustelujen sisältöä.

– Villein spekulaatio oli, että nämä kaikki olisivat jonkun esimerkiksi murhaajan jättämiä vihjeitä tekosistaan, sillä suurin osa lapuista oli lähes samanlaisella käsialalla kirjoitettu.

Kirje ja koru ovat edelleen tallessa. Nooran mukaan Särkänniemestä oli myöhemmin löytynyt lähes samanlainen paketti.

– Kaulakorun tilalla oli vain sormus, ja kirjeen käsiala oli täysin erilainen kuin ystäväni löytämässä paketissa. Tämän toisen kirjeen käsiala kuitenkin on yhteneväinen suurimman osan muiden löytyneiden kirjeiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja