Kuivuutta, metsäpaloja, tulvia - voimakas El Niño aiheuttaa tuhoa eri puolilla maailmaa

2:03

Käynnissä oleva poikkeuksellisen voimakas El Niño - sääilmiö aiheuttaa tuhoja eri puolilla maailmaa. Poikkeuksellisia sääilmiöitä on koettu monissa maissa: kylmyyttä, kuivuutta, tulvia, metsäpaloja. Edellisen voimakkaan El Niñon vuosina 1997 ja 1998 on arvioitu aiheuttaneen 45 miljardin dollarin tuhot ja aiheuttaneen 23 000 ihmisen kuoleman.

Tyynenmeren merivirtojen muutoksesta ja pintaveden lämpenemisestä aiheutuva El Niño-ilmiö vaikuttaa säähän eri puolilla maapalloa.

Yhdysvalloissa koettiin keskellä talvea keväinen lämpöaalto vesisateineen. 

Latinalaisessa Amerikassa sateet puolestaan ovat vähentyneet. Esimerkiksi Boliviassa maan toiseksi suurin järvi on kuivunut kokonaan. Kalastajat ovat joutuneet muuttamaan pois elinkeinon kadottua.

Afrikassa, Etiopiassa ja Zimbabwessa, ankara kuivuus on tuhonnut satoja ja johtanut nälänhätään.

– El Niño on vaikuttanut kasvukauteen Väli-Amerikassa ja Haitissa. Etiopiassa on mitattu yksi kuivimmista kausista 50 vuoteen. Indonesiassa ja Papua-Uudessa-Guineassa on kärsitty ennätyksellisestä kuivuudesta, luettelee Maailman ruokaohjelman (WFP) ilmastoanalyytikko Rogerio Bonifacio.

Metsäpalot kestivät kolme kuukautta

Indonesiassa metsäpalot riehuivat lähes kolme kuukautta. Myrkylliset palokaasut levisivät laajalle alueelle. Kouluja suljettiin ja ihmiset kärsivät hengitysvaikeuksista.

– Indonesiassa viime vuoden loppupuolella koettiin ankaria metsä- ja maastopaloja. Ne ovat yleisiä El Niñon seurauksia Indonesiassa, kertoo Manilan ilmastokeskuksen sääasiantuntija Analiza Solis.

Etelä-Amerikassa säät tuntuvat menneen täysin sekaisin.

– Tilanne on paha. Mitä tämä oikein on? Kun Etelä-Perussa ilmenee ongelmia, kuulemme yleensä samaan aikaan El Niño-ilmiöstä. Se ei aiheuta vain sateita vaan myös niiden puutetta, toteaa Perun ilmastopalvelun ennustepäällikkö Nelson Quispe Gutierrez.

Poikkeuksellisen ankara El Niño

Tämänkertainen El Niño alkoi viime vuonna ja sen arvioidaan jatkuvan ensi kesään asti. Tutkijoiden mukaan nyt on käynnissä lähihistorian toiseksi pahin El Niño-kausi.

Edellinen poikkeuksellisen voimakas El Niño koettiin vajaat 20 vuotta sitten. Sen arvioitiin aiheuttaneen 45 miljardin dollarin tuhot ja 23 000 ihmisen kuoleman. Kymmenien tuhansien ihmisten toimeentulo romahti.

El Niño on Tyynellämerellä päiväntasaajan tienoilla muutaman vuoden välein esiintyvä ilmiö, joka muuttaa virtauksia. Seurauksena on meren pintaveden lämpeneminen useilla asteilla. Tämä merkitsee voimakkaita sateita ja myrskyjä Amerikan länsirannikolle. Samaan aikaan Australia ja Kaakkois-Aasia voivat kärsiä rajusta kuivuudesta.

El Niño ja sen vastakohta La Niña esiintyvät 3-7 vuoden välein. Niiden väliaikoina Tyynenmeren lämpötila palaa normaalilukemiin.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja