Kuivaako suuta? Näistä syistä se voi johtua
Kuiva suu johtuu useimmin vähentyneestä syljenerityksestä. Se voi tehdä ruoan nielemisestä tai puhumisesta hankalaa.
Kuivan suun oireita ovat myös kielikipu, suun limakalvon tulehdukset, pahanhajuinen hengitys sekä hampaiden reikiintyminen. Limakalvot voivat olla arat, huulet rohtuneet ja sylki voi olla vaahtoavaa. Kuivassa suussa on myös bakteereille oivat olosuhteet lisääntyä, kun sylki ei ole puolustamassa elimistöä niitä vastaan.
Syljeneritys vaikuttaakin varsin paljon suun ja hampaiden terveyteen. Lue listaus yleisimmistä kuivan suun aiheuttajista.
Nestehukka
Yksi kuivan suun yleinen syy on nestehukka. Tilan voi aiheuttaa yksinkertaisesti liian vähäinen nesteen nauttiminen. Myös monet sairaudet, joihin liittyy ripulia, oksentelua tai kuumetta voivat aiheuttaa saman. Tuolloin riittävästä nesteensaannista tulisi huolehtia erityisen hyvin. Kuivan suun lisäksi kuivat silmät voivat kieliä nestehukasta.
Ikä
Iän myötä ihmisen syljeneritys vähentyy luonnostaan ja kuiva suu onkin varsin yleistä vanhuksilla. Useammin kuivasta suusta kärsivät ylipainoiset kuin normaalipainoiset.
Sairaudet
Suun limakalvo voi kuivua erilaisten sairauksien oireena. Kuiva suu on esimerkiksi yksi reumatauteihin kuuluvan Sjögrenin syndrooman tyyppioireista. Muita suunkuivumista aiheuttavia sairauksia voivat olla nivelreuma, fibromyalgia, Parkinsonin tauti, verenpainetauti ja diabetes. Myös vaihdevuodet, sylkirauhassairaudet sekä nopea laihduttaminen ja anoreksia voivat kuivuttaa suun limakalvoja.
Lääkkeet tai hoidot
Ongelmia syljenerityksessä voivat synnyttää sekä reseptilääkkeet että itsehoitolääkkeet. Esimerkiksi epilepsialääkkeet voivat vähentää sitä. Myös erilaiset psyykelääkkeet, antihistamiinit sekä A-vitamiinin johdokset ja verenpainetaudin lääkkeet voivat kuivuttaa suuta. Lisäksi säde- ja muut syöpähoidot voivat vähentää syljeneritystä.
Sylkirauhasten sairaudet
Syljeneritykseen voi vaikuttaa sylkirauhasten toiminnan häiriö. Sylkirauhaset voivat tulehtua, niissä voi esiintyä kasvaimia tai muita häiriöitä. Tulehduksissa syljeneritys voi vähentyä, ja mikäli ne joudutaan kokoaan poistamaan, syljeneritys loppuu. Sylkirauhasiin voi tulla myös sylkikiviä, jotka tukkivat rauhastiehyen.
Hermovauriot
Syljeneritystä säätelee autonominen hermosto. Näin esimerkiksi tapaturmasta aiheutuneiden tai kirurgisissa toimenpiteissä sattuvien hermovaurioiden myötä syljeneritys voi häiriintyä.
Päivittäiset tavat
Erilaiset arkiset tavat voivat vaikuttaa syljentuotantoon. Esimerkiksi jatkuva suuhengitys voi kuivattaa suun limakalvoja. Myös tupakointi voi lisätä suun kuivuutta.
Ympäristö
Kuivan ilmaston alueilla suu voi kuivua herkemmin. Tämän voi huomata vaikkapa matkustettaessa alueelle, jossa ilma on kuivempaa. Useimmin tätä ilmenee henkilöillä, jotka hengittävät paljon suun kautta.
Miten voi hoitaa?
Omia lääkkeitä ei tule vaihtaa pois ilman lääkärin kanssa neuvottelua. Kuivaan suuhun voi saada apua esimerkiksi ksylitolituotteilla, kuten pureskelemalla purukumia tai imeskelemällä pastilleja. Vaahtoutumattoman hammastahnan käyttö voi auttaa.
Ruoan kunnollinen pureskelu ja suun huuhtominen vedellä voi auttaa – sokeripitoisia juomia tulisi välttää. Myös säännöllinen vierailu hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla voi auttaa ja ehkäistä suun ongelmia.
Lähteet: easygoodhealth.com, terveyskirjasto.fi
Kuva: Colourbox.com
Maaliskuussa 2014 Studio55.fi-ohjelmassa vieraili hammaslääkäri Sami Savolainen. Katso videolta, mitä lääkäri kertoi hampaiden ja suun hoidosta.
Uusimmat
-
17:33
Megatähden ura ohi – palkintokaapissa suunnaton läjä olympia- ja MM-kultia
-
17:32
Taina pyöräili 6 700 kilometriä Espanjassa – yhtä oikoreittiä ei tule ikävä: "Silloin tuli melkein paniikki"
-
17:31
Ruotsissa taas kaksi räjähdystä, median mukaan kummatkin liittyvät rikollisjärjestöön
-
17:31
Maria Guzenina omisti TTK-tanssinsa muistisairaalle äidilleen – herkistyi kyyneliin suorassa lähetyksessä: "Se on herättänyt hänessä jotain"
-
17:30
Mitä maailmalla on tapahtunut? Tässä kiinnostavimmat uutiset minuutissa
-
17:26
MTV Detroitissa: Presidentti Biden liittyy autotehtaiden lakkovartioon – tästä on kyse
-
17:21
Shoigu väittää Ukrainan menettäneen syyskuussa 17 000 sotilasta, sanoo ukrainalaisten joutuvan teurastettaviksi – MTV seuraa sotaa
-
17:15
Varkaat veivät huomattavan määrän kirkollista esineistöä Helsingissä – myös ovia rikottu
-
17:15
F1-unelma toteen! Hurjapäisen suorituksen James Bond -elokuvassa tehnyt Jessica Hawkins toteutti harvinaisen tempun
-
17:08
Suomen seuratuimmalla urheiluseuralla muhkea tavoite – julkkisjoukkue Gilla FC haluaa Veikkausliigaan
-
17:00
Tällainen on Abrams-panssarivaunu, joita Yhdysvallat nyt toimittaa Ukrainalle – "Suurimmat haasteet kaluston huollossa"
-
16:58
Suora lähetys Spede-elokuvan punaiselta matolta noin kello 17.20 alkaen – haastattelussa elokuvan tähtiä ja kutsuvieraita
-
16:57
Poliisilta huolestuttavia uutisia: Yhä useampi räplää kännykkää ratissa – katse poissa tiestä on "aina iso riski"
-
16:44
Liikuntapedagogi ei usko, että fyysiset erot olivat ratkaisevia tyttöjen ja poikien yhteisessä urheilukilpailussa
-
16:42
The Kyiv Independent: Ukrainan turvallisuuspalvelu pidätti papin – epäillään myyneen venäläisaseita
-
16:40
Lotta Svärd Säätiö kannustaa koululaisia tutustumaan "pikkulottien kultaisiin sanoihin" – kannustimena muhkea stipendi
-
16:33
Ensitreffit-pari Lari ja Niina ovat hyödyntäneet pariterapiaa lapsiarjessa: "Iso apua siinä kohtaa, kun on rankkaa"
-
16:29
Susi lähestyi koulutaksia odottanutta lasta Loimaalla – neuvokkaan koululaisen kiljaisu karkotti pedon kauemmas tarkkailemaan
-
16:24
Jalkapallon Euroopan mestari Lodetti on kuollut
-
16:01
Miksi toinen ymmärtää matikkaa ja toiselle se tuottaa ahdistusta? Suomalaisprofessori: "Sellaista ilmiötä kuin heikko matikkapää ei oikeasti ole"
-
Lataa lisää