Koronavirus ei ole enää entisensä – näin tauti on mullistunut

Mistä influenssan tunnistaa? Ylilääkäri vastaa 0:50
Mistä influenssan tunnistaa? Ylilääkäri vastaa.

Koronan taudinkuva on muuttunut selvästi aiempiin vuosiin verrattuna.

Koronavirus ei ole enää entisensä. Vaikeat tautimuodot ovat lähestulkoon tipotiessään.

Husin ylilääkärin Asko Järvisen mukaan sairaalaan ei juuri jouduta enää koronan aiheuttamien hengitysvaikeuksien vuoksi. Vaikea koronatauti on hänen mukaansa lähestulkoon historiaa.

– Nyt sairaalahoitoon joutuvat lähinnä hyvin iäkkäät, monisairaat ihmiset, joilla perustaudin takia tai muutoin vain kotona pärjääminen kuumeen tullessa ei onnistu, Järvinen kertoo.

Yksittäisiä hieman nuorempiakin koronapotilaita joutuu kuitenkin edelleen sairaalaan koronan vuoksi. Syytä sille, miksi jotkut saavat taudin vaikeampana, ei Järvisen mukaan tarkkaan tiedetä.

– Yksi selkeä selittäjä on, että tautia ei ole aiemmin sairastettu tai rokotuksia ei ole otettu. Rokotukset ovat muuttaneet ainakin näin lääkärin silmin taudinkuvan aivan totaalisesti.

Influenssa koronaa merkittävämpi

Järvisen mukaan influenssa on tällä hetkellä jopa merkittävämpi sairaalahoidon syy kuin korona.

Potilasmäärät eivät juuri eroa toisistaan, mutta influenssapotilaat tulevat sairaalaan koronaa useammin nimenomaan infektion vuoksi, kun koronatartunta löydetään sattumalta esimerkiksi jalkaleikkaukseen menossa olevalta potilaalta.

Haastattelun tekopäivänä keskiviikkona Husissa oli koronapotilaita hieman yli 50, joista sairaalassa itse koronan takia hoidossa oli reilut kymmenen. Influenssapotilaita oli 43, joista kaksi lapsia. RS-viruspotilaita oli 23, joista yhdeksän aikuista.

Ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä vastasi katsojien kysymyksiin MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä keskiviikkona 3.1. Katso koko lähetys tästä!

Ryöpsähtääkö tautiaalto pyhien jälkeen? Ylilääkäri Asko Järvinen vastaa katsojien kysymyksiin nyt jylläävistä taudeista ja oireista 22:31

Lue myös:

    Uusimmat