Kuinka paljon seksiä on tarpeeksi? Naiset vastaavat

Usein ajatellaan kliseisesti, että mies on se, joka kaipaa parisuhteessa enemmän seksiä. Asia ei kuitenkaan ole aina näin. Tällä viikolla MTV Lifestyle selvitti, kuinka paljon seksiä on tarpeeksi – ja kuinka miehen haluttomuuteen tulisi suhtautua.

"Mieheni ei halua seksiä yhtä paljon kuin minä ja itse haluaisin ihan hirveästi. Välillä mieleni tekisi jopa pettää, koska seksi on minulle tärkeä elämän osa-alue ja tarvitsen sitä. Olen yrittänyt puhua miehelleni, mutta hänestä asia on loppuunkäsitelty: hänen ei vain tee mieli yhtä usein kuin minun. Ensinnäkin: Mitä teen? Ja toiseksi: Kuinka paljon seksiä on teidän mielestänne riittävästi?", nimimerkki Hanski kysyy tällä viikolla.

Näin naisraati vastasi kysymykseen:

"Joku viisas sanoi kerran, että jos seksi toimii, se on suhteesta 10 prosenttia, ja jos seksi ei toimi, se on 90 prosenttia. Uskon, että tämä on totta. Suomessa on miljoonia ihmisiä, kannattaako oikeasti tyytyä sellaiseen, joka ei tätä rakkaussuhteelle hyvin, hyvin tärkeää (ja mielestäni varsinkin vanhemman sukupolven toimesta aliarvioitua) asiaa halua kanssasi jakaa?

Seksiä on riittävästi, kun sinusta tuntuu, että sitä on. Jos joku ei toimi, se ei toimi: se ei ole kenenkään syy, ihmiset vain ovat erilaisia. Itse en jäisi tällaiseen suhteeseen."
– Nainen, 28, sinkku

"Dear Hanski, itselläni on ollut samanlainen tilanne ja juttu päätyi eroon. Miehen asenne ei lupaa hyvää etkä sinä voi jättää elämättä elämääsi haluamaasi tapaan vain siksi, että mies ei edes viitsi yrittää. Seksi on liima, joka pitää parisuhteen koossa, ja jos tuota liimaa ei ole, olette vain kämppäkavereita. Miehen käytös on myös vallankäyttöä. Et voi pettää, sillä hän saattaisi jättää sinut, mutta jos et petä, elät puutteessa.

Mikä sitten on tarpeeksi? Tarpeeksi on niin paljon kuin seksiä tarvitset. Ihan vähintään minun mielestäni sinun tulisi saada kammettua mies petiin kerran viikkoon ja sekin on liian vähän, jos haluaisit useammin. Pettäminen ei ole pidemmän päälle kestävä ratkaisu, sillä se ei poista ongelmaa. Kokemuksen syvällä rintaäänellä kehottaisin sinua lähtemään suhteesta ja etsimään miehen, jolla on samanlaiset halut ja tarpeet kuin sinulla.

Ja sitä paitsi, jos ei mies itse halua seksiä, on monia muita asioita, joita hän voisi tehdä sinulle niin, että sinä tuntisit kuitenkin olosi tyydytetyksi."
– Nainen, 28, sinkku

"Listaa suhteen plussat ja miinukset. Mieti, kuinka suuri miinus vähäinen seksi on plussien rinnalla. Jos se tuntuu edelleen isolta asialta, tee omat johtopäätökset. Mielestäni perustavanlaatuisesti erilaiset libidot ovat ihan pätevä eron syy, sillä seksi (tai seksittömyys) on kuitenkin aika iso osa elämää. Kemioiden ja halujen olisi hyvä pelata pääsääntöisesti melko hyvin yhteen.

Toisaalta Hanskin kannattaisi mielestäni myös mietiskellä aika tarkasti sitä, että hän haluaa seksiä ”ihan hirveästi”. Jos ihan hirveästi tarkoittaa oikeasti ihan hirveästi, niin tuleeko hän välttämättä ikinä löytämään miestä, joka haluaa seksiä yhtä paljon? Eli paraneeko vaihtamalla?

Se, mikä on ihan hirveästi, riippuu tietysti henkilöä. Riittävästi seksiä on mielestäni silloin, kun kummatkin ovat suurimman osan ajasta tyytyväisiä tilanteeseen, tarkoittipa se sitten joka toista päivää tai joka toista kuukautta. "
– Nainen, 26, avoliitossa

”Seksiin painostaminen ei ole koskaan hyvä asia: se vain voi tehdä välinne hallaa, nakertaa luottamukseen rakoja ja tuoda epävarmuutta, ahdistusta ja jopa pelkoja sekä paniikkia. Jos seksi on noin tärkeä osa elämää (niin kuin se meille monille on ja pitääkin olla!), oletko miettinyt, että kuulutteko todella yhteen? Sama asia on, jos huulenne eivät sovi yhteen – eikä suutelu tunnu luontevalta – kannattaako sellaista suuta koko elinikäänsä suudella?

En suosittele missään nimessä pettämään: se on suurin loukkaus, mitä voit toiselle tehdä. Rakastaisitko edes kumppaniasi tarpeeksi, jos kykenisit häntä pettämään?

Oma ihannetila olisi, että rakkaan kumppanin kanssa seksiä olisi 2–4 kertaa viikossa – tai jopa enemmän. Mutta sinkkuna tällainen ei ole omalla kohdallani mahdollista: en kuitenkaan seksin nälässä lähtisi hyppimään sängystä toiseen.

Seksi on mielestäni kaikkein parasta ja kauneinta, kun sinulla on kumppani, johon voit luottaa ja jonka kanssa sovitte yhteen jokaisella tasolla.”
– Nainen, 27, sinkku

"Seksiä voi mielestäni harrastaa niin paljon kuin vain mieli tekee. Ketään ei kuitenkaan saa pakottaa mihinkään. Ei sinustakaan olisi kiva, jos joku kärkkyisi sinulta jatkuvasti harrastamaan seksiä tai tiskaamaan tiskejä. Älä pakota miestäsi suoriutumaan liikaa, sillä hänelle tulee takuulla paineita ja eikä halua senkään takia viettää intiimejä hetkiä kanssasi punkassa.

Jos rakastat miestäsi, niin älä todellakaan mene häntä pettämään. Kumpi on sinulle tärkeämpää, hetken huuma vai aito rakkaus? Sinun täytyy pohtia näitä asioita tarkkaan, ettet vaan mene tekemään mitään tyhmää.

Miehet tykkäävät saalistaa, joten älä ole liian tyrkyllä. Sano hänelle joskus, että mielesi ei tee seksiä ja luultavasti hän yrittää hieman hanakammin. Jos et saa tarpeeksi seksiä, niin hoida homma maaliin mielikuvituksen ja näppärien sormiesi avulla. "

– Nainen, 25, parisuhteessa

"Jos halut eivät kohtaa lainkaan ja olette jo puhuneet asiasta, miettisin tarkkaan, kannattaako sellaisessa suhteessa jatkaa. Et voi painostaa miestä seksiin, joten pohdi, oletko valmis tyytymään nykyiseen tilanteeseen, johon ei luultavasti tule muutosta.

Riittävälle seksin määrälle ei ole olemassa yhtä määritelmää, toisille pareille kerran päivässä voi olla riittävästi, kun taas toisille riittää kerran kuussa."
– Nainen, 27, parisuhteessa

"Seksi ei varmaan ole asia, joka paranee puhumalla. Toimeksi siis. Yritä vaikka pukeutua viettelevämmin, ja koettakaa olla muutenkin läheisiä kuin sängyssä. Halailu, sylikkäin istuminen ja suukottelu lisäävät seksuaalista virtaa välillänne.

Ei ole varmaan yhtä oikeaa vastausta siihen, kuinka paljon seksiä on riittävästi. Ehkä pari kertaa viikossa on hyvä suuntaa antava keskiarvo. Enemmän kuin kaksi tai kolme kertaa viikossa on mielestäni aika paljon pitkässä parisuhteessa. Harvemmin kuin kerran viikossa on taas aika vähän. Jos harrastatte seksiä todella harvoin, niin ymmärrän hyvin turhautumisesi.

Mikään suhde ei pysy intohimoisena vuosikausia. Jossain vaiheessa täytyy hyväksyä, että seksiä ei harrasteta joka päivä. Jos kaipaat villiä intohimoa, niin joudut luultavimmin etsimään uuden poikaystävän. Pettämään en suosittele, koska silloin ajaudut ikävään valehtelun kierteeseen, ja nautit entistäkin vähemmän seksistä miehesi kanssa.

Hyvän seksielämän eteen täytyy tehdä töitä pitkässä parisuhteessa. Et voi olettaa, että miehesi innostuu sormien napsautuksesta. Kokeile siis jankuttamisen ja puhumisen sijasta innostaa miestäsi muilla keinoilla. Käytä mielikuvitustasi."
– Nainen, 23, parisuhteessa

"Paljon on tarpeeksi? Riippuu elämäntilanteesta ja väsymyksen asteesta. Itse sanoisin, että normitilanteessa pari kertaa viikossa on sopiva. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Jos saat pari kertaa viikossa, niin siinä tilanteessa en vielä lähtisi pettämään.

Jos saat harvemmin, niin sitten harkitsemaan vieraita vaikka ei se kyllä ainakaan tule missään tapauksessa parantamaan teidän suhdetta. Oletko sanonut hänelle, että jos lisää seksiä ei tule, harkitset vieraissa käymistä? Luulisi, että tämä herättäisi hänet. "
– Nainen, 34, naimisissa

"Seksiä on riittävästi silloin, kun parisuhteen molemmat osapuolet ovat edes jokseenkin tyytyväisiä. Hanskin tapauksessa näin ei ole, ja tilanne kuulostaa kieltämättä ikävältä. Olisi kiva tietää, miten mies reagoi keskusteluyrityksiin: suuttuuko hän vai löytyykö tilanteelle syitä? Jos miehen ei oikeasti vain tee mieli, ei hänkään toisaalta oikein voi asialle mitään. Onkohan parisuhteessa muuten ongelmia, joita voisi lähteä ratkomaan vaikkapa jonkun ulkopuolisen ohjaajan kanssa? Ehkä tilanne paranisi silloin myös makuukamarin puolella.

Pettämään ei missään nimessä kannata lähteä, sillä se on loppujen lopuksi molempia kohtaan väärin. Jos tilanne todella menee niin pitkälle, että seksiseuraa täytyy etsiä kodin ulkopuolelta, on mielestäni aika lopettaa nykyinen suhde ja jatkaa eri reittejä."
– Nainen, 27, seurustelee

Lue myös:

    Uusimmat