Kuinka jatkaa juoksuharrastusta talvella?

Monen juoksuharrastus lopahtaa, kun tulee talvi. Juoksukenkiä ei tarvitse ripustaa naulaan pakkasillakaan, vaan harrastusta voi jatkaa läpi talven, kun varustus on oikeanlainen.

Talvella hyviä vaihtoehtoja ulkona juoksemiselle ovat juoksumatto ja sisähalli, mutta ulkonakin voi harjoitella myös pakkasella. Juoksuvalmentajan ja entisen huippujuoksijan Kirsi Valastin mielestä sopiva pakkasraja on noin 20 astetta.

– Jos on kiva, talvinen sää, pakkanen ei ole perusterveelle haitaksi, Valasti sanoo.

Juoksu on mukavaa talvellakin, kun muistaa seuraavat asiat:

Kengät

Yleensä talvellakin voi käyttää peruslenkkareita. Pohjassa on hyvä olla jonkinlaiset urat. Jos on aktiivijuoksija, voi harkita nastalenkkareita. Ne voivat olla tavallisia turvallisempi valinta, mutta nekään eivät pidä, jos on oikein luminen pinta. Jotkut suosivat vedenpitävää pintaa, mutta se voi hiostaa.

Vaatteet

Vaatetuksen voi valita omien mieltymysten mukaan. Osa käyttää talvitrikoita, kun taas osa valitsee mieluummin teknistä materiaalia olevan aluskerraston ja tuulenpitävän puvun. Puvun vuori ei saa olla puuvillainen, ja siinä pitää pystyä liikkumaan hyvin.

Pipo ja hanskat ovat talvijuoksijan vakiovaatteita. Kovalla tuulella hengitystä voi suojata kevyesti esimerkiksi ohuella kaulurilla, buffilla tai muulla huivilla. Nilkat on hyvä suojata säärystimillä, mikäli trikoot eivät ulotu tarpeeksi alas.

Lämmittely

Talvella isoimman vammariskin aiheuttaa liukkaus. Toinen riski voivat olla kylmät lihakset. Lihakset toimivat paremmin lämpimässä, joten talvella harjoitus kannattaa aloittaa rauhallisesti, esimerkiksi kävellen tai kevyesti juosten. Erityisen hyvin tulee lämmitellä ennen kovaa harjoitusta.

Lue myös:

AVA / Leenastiina Simola

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja