"Kuin toimintaelokuvasta" – Iranilaisen ydinvoimatutkijan salamurhasta hurjia väitteitä, joihin liittyvät etäohjattava konekivääri, räjähdys ja tarkka-ampujia

1:28

Iranilaisen ydinvoimatutkija Mohsen Fakhrizadehin salamurhaoperaation kulusta on kerrottu iranilaismediassa uusia tietoja, jotka ovat osin ristiriitaisia.

Amerikkalainen uutiskanava CNN on koonnut iranilaismedian väitteitä, miten ydinvoimatutkija murhattiin. Eriävien tietojen mukaan surmaan olisi käytetty etäohjattavaa konekivääriä, räjähteitä sekä tarkka-ampujia.

Iranin ydinaseohjelman pääkehittäjänä pidetty Fakhrizadeh kuoli viime perjantaina, kun häntä ammuttiin Absardin kaupungissa Teheranin itäpuolella.

Iran on syyttänyt teosta Israelia ja ulkomailta käsin toiminutta oppositioryhmää. Iranin presidentti Hassan Ruhani puolestaan syytti Israelin toimineen Yhdysvaltojen "palkkasoturina".

"Hyökkäys oli kuin toimintaelokuvasta"

Yksi valtiollisen uutistoimisto Farsin uutinen kertoo, että Fakhrizadeh oli panssaroidun autonsa kyydissä vaimonsa kanssa, kun hän oli kuullut kuin luoteja olisi osunut autoon.

Uutistoimiston mukaan Fakhrizadesia kuljettaneen auton lisäksi liikkeellä oli kolmen auton henkivartijajoukko.

Uutisen mukaan Fakhrizadeh olisi noussut autosta selvittääkseen asiaa, jolloin noin 150 metrin päässä tyhjillään olleesta Nissan-merkkisestä autosta ammuttiin häntä ainakin kolme kertaa etäohjattavalla konekiväärillä. Ammuskelun jälkeen Nissan räjähti.

Myös puolivirallisen iranilaisten opiskelijoiden uutistoimisto ISNA:n mukaan Fakhrizadehin autoa ammuttiin, minkä jälkeen räjähteillä lastattu Nissan räjähti. ISNA perusti tietonsa Iranin puolustusministerin lausuntoon.

CNN korostaa, ettei se ole pystynyt varmistamaan tietojen aitoutta.

Iranin valtiontelevisio IRIB puolestaan väitti CNN:n mukaan, että Fakhridzadehin auton lähistöllä tapahtunut räjähdys olisi tapahtunut ennen ammuskelua.

Amerikkalainen New York Times uutisoi iranilaismedian ja silminnäkijöiden kertomaan nojaten, että liikenneympyrässä ollut Nissan olisi räjähtänyt, kun Fakhrizadehin autosaattue oli menossa ohitse.

Iranin vallankumouskaartin käyttämä dokumenttiohjaaja Javid Mogouyi kirjoitti NYT:in mukaan verkossa, että tämän jälkeen Hyundai-merkkisellä autolla ja moottoripyörillä olisi tullut asemiehiä. Lisäksi paikalla olisi ollut 12 tarkka-ampujaa.

Mogouyin mukaan tilanteessa olisi kaatunut sähkölinja, ja lähin lääkäriasema menettänyt sähköt. Myös tienvarsikamerat olivat pois päältä.

Hyökkääjät pääsivät pakenemaan iskun jälkeen paikalta.

– Hyökkäys oli kuin Hollywood-toimintaelokuvasta, Mogouyi kirjoitti New York Timesin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja