Kahden miljoonan euron verot maksamatta: Isossa rakennusalan petosvyyhdissä nostettiin syytteet

Osalla syytetyistä on kytköksiä Bandidosiin.

Syyttäjä nosti torstaina syytteet laajassa rakennusalan petosvyyhdissä pääkaupunkiseudulla. Rakennusalan yhtiöiden epäillään jättäneen veroja maksamatta yhteensä lähes kahden miljoonan euron edestä.

Syytettyjä on parikymmentä. Pääsyytetyn osalta kyse on kuuden eri rakennusalan yhtiön toiminnasta vuosina 2014–2017. Syytteiden mukaan yhtiöissä on muun muassa maksettu palkkoja pimeästi. Vältettyjen verojen määrä nousee noin 1,5 miljoonaan euroon.

Samassa kokonaisuudessa epäillään niin sanottua kuittikauppaa. Syyttäjä kertoo, että siinä vältettyjen verojen määrä on noin 450 000 euroa.

Asiakokonaisuus on laaja, ja esimerkiksi esitutkintamateriaalia jutussa on noin 25 000 sivua, syyttäjä sanoo. Syytteitä on nostettu törkeistä veropetoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista ja törkeistä työeläkevakuutusmaksupetoksista.

Sisäistä kurinpitoa ja väkivaltaa

Kokonaisuutta tutkinut keskusrikospoliisi (KRP) kertoi aiemmin, että keskeisten epäiltyjen epäillään toimineen järjestäytyneen rikollisryhmän tavoin.

Tutkinnanjohtaja Kai Käkelä sanoi STT:lle kesäkuussa, että toiminnassa on ollut sisäinen hierarkia ja siihen on liittynyt sisäistä kurinpitoa ja väkivaltaakin. Käkelän mukaan kokonaisuudessa on ollut yhteyksiä liivijengi Bandidosiin ja sen alaryhmiin.

– On selvinnyt, että yhteyksiä on, mutta emme ole esitutkinnassa pystyneet osoittamaan, että rikoksia olisi tehty jonkin tunnetun rikollisjärjestön nimissä, Käkelä sanoi tuolloin.

Erikoissyyttäjä Katja Kyrö vahvistaa, että jutussa on yhteyksiä Bandidosiin henkilöiden kautta.

– Emme väitä, että tämä olisi Bandidoksen ryhmänä tekemää toimintaa. Toki kokonaisuus on myös organisoitu niin, että se muodostaa oman järjestäytyneen kuvionsa, Kyrö sanoi STT:lle torstaina.

Kyrö ei halua vielä tarkemmin avata syytteiden sisältöä. Ne tulevat julki, kun käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa loppuvuodesta tai ensi vuoden puolella.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja