Mainos

Kuhaa, haukea ja ahventa - kilpakalastus on ammattimaista työtä

Helsingin perinteisillä venemessuilla jaettiin tänään palkinnot mielikuvaa rankemmassa lajissa. OPM-kalastuscupin voittajat ovat intohimoisia kalamiehiä, jotka nauttivat kalastuksesta myös ilman kilpailemista.

– Nykyään on vähän sellainen ilmapiiri, että kalastuksen nojalla ei saisi enää kilpailla. Ei kunnioiteta kaloja, kun kalastetaan saalista. Moni ei edes lähde kilpailuihin, koska ei voi menestyä. On tämä kuitenkin hieno harrastus,  saa raitista ulkoilmaa ja uusia ystäviä. Vuoden ympäri kilpaa kalastajia kyllä silti löytyy, vaikka yksin sinne pilkille usein mennään. Se on sellanen nautinto ja tuo tasapainoa kaikelle muulle, voisihan sen elämän huonomminkin hukata, kertoo intohimoinen kilpakalastaja Juha Heininen Kankaanpäästä.

– Kilpakalastus tai esimerkiksi kilpapilkkiminen on oikeasti tosi kova laji. Missä lajissa juostaan 13 tuntia kevättalvella jäällä? Päivän aikana tulee helposti 20 km mittariin ja samaan aikaan kairataan  250-300 reikää jäähän, kuvailee Heininen.

OPM-cupiin sisältyvät kaikki vetouistelucupit Suomessa ja neljä leimauslipuketta, jotka leimataan menestyessä. Voittajavenekunta osallistui vuoden aikana 7 kilpailuun mm. Oulujärvi-cupiin.

– Hauki-EM:ssä kaverit vetivät  271 kiloa haukia kahdessa päivässä,joka on kaikkien aikojen ennätys,  kertoo selvästi ylpeyttä ystävistään tunteva Mikko Särkkä.

– Olen ollut kilpaporukassa vasta vuoden, otan oppia vanhemmilta. Minä olen se kuski ja saunalämmittäjä, nuorimmaiselle nakitetaan ne hommat, mutta olen tosi innoissani tästä kalastusharrastuksesta, kertoo vasta 18-vuotias Jussi Jokinen.

Kilpakalastusta ei harrasteta rahan tai palkintojen takia.

– Palkinto on kuin sulka hattuun, mutta ei tätä palkintojen takia harrasteta. Jos rahaa haluaa niin kannattaa pelata tennistä tai golfia, kertoo  voittajavenekunnan kippari Jarkko Kalliomäki.

Voittajavenekunnan  jäsenelle Kalle Paavolalle kalastus on ollut ammatti ja elanto jo vuodesta 2007. Paavolalla on kalastustarvikkeiden tukkuliike ja hän myös järjestää avovesikautena kalastusretkiä.

– Yritykset haluavat keksiä asiakkaille elämyksiä. Kalastukseen voi hyvin yhdistää kokoukset. Kalastusoppaan tehtävä on opettaa kalastuksen aakkoset ihan alusta eli me näytetään miten heitetään virveliä ja opetetaan erilaiset kelaustekniikat. Jigikalastus on tällä hetkellä se kuumin kalastusmuoto. Siinä käytetään erilaisia silikonisyöttejä, jotka matkivat kalojen ruokaa, kertoo Kalle Paavola Pro Kalastuksesta.

Kilpakalastuksen OPM-cupissa oli tänä vuonna 6789 starttia.

Järjestäjän mukaan kisa oli tulostasoltaan paras koskaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.