Mainos

KSML: Suomalaisten haaveena yhä useammin vain yhden lapsen perhe – syynä työelämän paineet

Kasvatustieteiden tutkijat arvioivat Keskisuomalaisessa, että tulevaisuudessa Suomessa voi olla nykyistä enemmän yhden lapsen perheitä, sillä jako työ- ja perhe-elämän välillä muodostuu liian jyrkäksi.

Väestöliiton erikoistutkijan Anneli Miettisen mukaan yhden lapsen mallin yleistyminen olisi Suomen oloissa mullistavan poikkeuksellista. Miettinen kertoo lehdessä, että parikymmentä vuotta sitten yhdestä lapsesta haaveili vain viisi prosenttia lapsettomista naisista, nyt sama toive on jo 11 prosentilla.

Syntyvyys kääntyi Suomessa laskuun vuonna 2010, kun taloudellinen taantuma alkoi koetella maailmaa.

– Aikaisemmin lamavuodet eivät ole vaikuttaneet Suomessa siihen, hankitaanko ensimmäisen lapsen jälkeen lisää. Nyt yhteys löytyi, eli lasten hankintaa siirrettiin jo yhden lapsen perheissä taloudellisen laman takia, Anneli Miettinen sanoo KSML:ssä.

Tutkijatohtori Eija Sevón Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitokselta sanoo lehdessä, että vanhemmuuteen kohdistuu liikaa paineita.

– Suomessa ajatellaan, että kun on äitiyslomat ja perhevapaat pidetty, perhe-elämä ei sen jälkeen saa näkyä työelämässä, Sevón kommentoi lehdessä.

Sekä Miettinen että Sevon toivovat lehdessä työelämältä uusia keinoja työn ja vanhemmuuden yhdistämiseen.

Lehti perustaa tietonsa Väestöliiton Perhebarometriin, jonka haastattelujen perusteella osa lykkää tai hillitsee lasten saamista myös siksi, koska he kokevat sen rajoittavan esimerkiksi matkustamista ja muuta kuluttamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.