Mainos

KSML: Sairaalat saavat miljoonia lahjoituksina

Yliopistollisten sairaaloiden ja niiden sairaanhoitopiirien saamat lahjoitukset tuovat merkittäviä lisävaroja tietyn tyyppisten sairauksien ja potilasryhmien hoitoon sekä tutkimukseen. Vuosien varrella lahjoituksista on kertynyt useiden miljoonien eurojen pääomat, kertoo Keskisuomalainen.

Suomessa toimii viisi yliopistollista sairaalaa. Ne sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Pirkanmaalla on aloitettu tänä vuonna entistä aktiivisempi keräystoiminta, kun sairaanhoitopiiri perusti tukisäätiön Tampereen yliopistolliselle sairaalalle. Suunnitelman mukaan sille siirretään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallussa olevat yli 3,5 miljoonan euron lahjoitusvarat.

Tukisäätiön tarkoituksena on yhtenäistää hallintoa ja mahdollistaa lahjoitusten aktiivinen kerääminen. Säätiö sai elokuun alussa ensimmäisen suuren lahjoituksen, kun Pirkanmaan Osuuspankit antoivat sille 100 000 euroa rakenteilla olevan lastensairaalan toimintaan.

– Säätiön toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle, ja se on herättänyt paljon kiinnostusta, kertoo tukisäätiön asiamies Vuokko Ylinen Keskisuomalaiselle.

Käyttämättömiä lahjoituksia yli miljoonan edestä

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirillä ja Kuopion yliopistollisella sairaalalla on käyttämättömiä lahjoitusvaroja 1,5 miljoonaa euroa. Viime vuonna lahjoituksia saatiin yli 600 000 euroa, ja tänä vuonna rahaa on tullut lähes 240 000 euroa.

– Eniten lahjoituksia on saanut lastenklinikka, jossa varoja käytetään esimerkiksi kaluste-, laite- ja tarvikehankintoihin, sanoo Keskisuomalaisen haastattelussa talousjohtaja Kari Janhonen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä.

Hänen mukaansa Pohjois-Savossa ja Kuopiossa ei ole suunnitelmia tukisäätiön perustamiseen ja aktiiviseen varojen keräämiseen.

– Kuopion yliopistollisella sairaalalla on oma tutkimussäätiö, mutta se on erikoistunut tutkimustoiminnan rahoittamiseen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) on tehty päätös, että se ei itse kerää rahaa eikä myöskään vetoa suureen yleisöön lahjoitusten saamiseksi.

– HUS saa vuosittain vaihtelevia määriä erilaisia lahjoituksia, joita osoitetaan eri sairaaloille, klinikoille ja erikoisaloille kuten myös tieteelliseen tutkimukseen. Kokonaislaskelmaa tai -arvioita vuosittain eri kohteisiin osoitettujen lahjoitusten määrästä ei kuitenkaan pystytä tällä hetkellä esittämään, toteaa HUS:n viestintäpäällikkö Paavo Holi Keskisuomalaiselle.

Lasten- ja nuorten klinikalle annetaan lahjoituksia

Pohjois-Suomen terveydenhuollon tukisäätiö Terttu on toiminut jo 19 vuotta.

Muun muassa Oulun yliopistollista sairaalaa tukevan säätiön käytössä on noin seitsemän miljoonan euron pääoma. Viime vuonna Terttu sai lahjoituksia 127 160 euroa ja sijoitetun pääoman tuottoa kertyi 184 171 euroa. Muuta rahoitusta säätiö sai 1,4 miljoonaa euroa.

– Lahjoitukset ovat merkityksellisiä varsinkin turvaamaan tieteellistä tutkimusta, jonka valtiolta saama rahoitus kutistuu koko ajan, muistuttaa säätiön asiamies ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtaja Aino-Liisa Oukka Keskisuomalaisen haastattelussa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallussa lahjoitusvaroja on vajaat kaksi miljoonaa euroa. Summasta Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) käytössä on noin 900 000 euroa.

Tyksissä suurin yksittäinen lahjoitusten saaja on Lasten ja nuorten klinikka.

– Viime vuonna saimme lahjoituksia tavallista enemmän, peräti 500 000 euroa. Vajaa puolet lahjoituksista tulee Lastenklinikoiden Kummien kautta, kertoo toimialueen johtaja Jussi Mertsola Keskisuomalaiselle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.