Mainos

KSML: Rikosoikeuden professori huolissaan kuntapäättäjien kytköksistä yrityksiin

Kuntapoliitikkojen vaikuttamisessa osuuskauppojen päättäjinä voi olla kyse jopa korruptiosta ja hyvä veli -verkostoista, arvioi Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Keskisuomalaiselle.

Osuuskauppojen ja kuntien hallinnossa toimii runsaasti samoja poliitikkoja. Poliitikkojen esteellisyys tulee Tolvasen mukaan vastaan väistämättä, jos poliitikko toimii esimerkiksi osuuskaupan hallituksessa.

Erityisesti intressiristiriitoja voi tulla kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyvissä asioissa sekä julkisissa hankinnoissa. Tällaisissa asioissa poliitikkojen tulisikin jäävätä itsensä, jos osuuskaupan päättäjänä toimiminen tuo intressiristiriidan.

Tolvasen mukaan hyvä veli -verkostojen suurin vaara on, että päätökset päätetään epävirallisesti, ja viralliset elimet vain nuijivat jo tehdyt päätökset virallisiksi.

Tolvanen ei toivo kuntapäättäjille rangaistuksia, vaan haluaisi Suomeen rakennettavan järjestelmiä riskien tunnistamiseksi. Hänen mukaansa kansainvälisissä arvioissa on kritisoitu suomalaisten sinisilmäisyyttä siihen, ettei maassa ole korruptiota.

1:47

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.