Mainos

KSML: Postin kaavailut saattavat olla EU-direktiivin vastaisia

Postin kaavailut jakaa posti vain kolmesti viikossa saavat rankasti kritiikkiä. Jopa suunnitelmien laillisuutta epäillään, sillä voimassa oleva EU:n postidirektiivi edellyttää jakelua viitenä päivänä viikossa, uutisoi Keskisuomalainen.

Liikenne- ja viestintäministeriön muistio jakelun kolmipäiväisyydestä on parhaillaan lausuntokierroksella.

PAUn eli postityöntekijöiden puheenjohtaja Heidi Nieminen muistuttaa, että direktiivin mukaan harva asutus ei voi olla peruste jakelupäivien karsimiselle. Nieminen odottaa vielä EU:sta varmistusta käsitykselleen.

– Ihmettelen ministeriön esitystä joka tapauksessa suuresti. Asiakkaiden ja työntekijöiden kannalta ei kuulosta hyvältä, Nieminen kommentoi Keskisuomalaiselle.

"Suunnitelmat johtavat alueelliseen vääristymiseen"

Postin hallintoneuvoston entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) vastustaa jyrkästi uusimpia kaavailuja. Hänen mukaansa Postin ja ministeriön suunnitelmat johtavat voimakkaaseen alueelliseen vääristymiseen.

– Tämä ei ole uusi ajatus. Tällaista on yritetty aiemminkin ja olen suunnitelmia vahvasti vastustanut. Yksityiset kermankuorijat keskustoissa hoitaisivat kannattavat toiminnot, ja valtion kontolle jäisivät tuottamattomat toiminnot. Tämä ei ole reilua, Pekkarinen toteaa tuohtuneena.

Pekkarinen vaatii, että yksityisten bisneksen tekijöiden pitää osallistua kannattamattoman toiminnan kustannuksiin ja ottaa käyttöön erillinen kuljetustuki.

– Samat pelisäännöt pitää olla. Ei tällainen meinaa mennä perille, Pekkarinen sanoo Keskisuomalaisen haastattelussa.

Suunnitelmien uskotaan kuihduttavan maaseutua

Postin Keski-Suomen alueen pääluottamusmies Harri Manninen ei näe jakelun heikennyksessä mitään järkeä.

– Ihmisten pitää saada posti joka päivä, ehdottomasti. Tällaiset suunnitelmat kuihduttavat maaseudun kokonaan, Manninen ennustaa.

Hän myös muistuttaa, että juuri jakelu tuottaa Postissa voittoa.

– Jakelun tuotolla maksetaan Postin muita tappiollisia toimintoja. Erityisesti Venäjän toiminnan tappiollisuus on käynyt kalliiksi, ja nyt säästöjä haetaan jakelusta. Supistuksilla päästään työntekijöistä eroon.

Posti on jo ilmoittanut, että ensi vuoden alusta tiistaisin ei jaeta aikakauslehtiä, mainoksia, kirjeitä tai ilmaislehtiä.

Manninen näkee, että tiistain jakelun keventäminen on vain alkusoittoa säästöille ja askel jakelun kolmipäiväisyyteen.

"Nykyinen laki ei vastaa uutta toimintaympäristöä"

Ministeriössä postilain muutosta valmistellut neuvotteleva virkamies Tomi Lindholm korostaa, että postilain uudistuksen taustalla on se, ettei nykyinen postilaki vastaa muuttunutta toimintaympäristöä.

– Keskeistä uudistuksessa on yleispalveluvelvoitteen modernisointi ja tämä lausuntokierroksella oleva arviomuistio on keskustelun avaus. Etsimme vaihtoehtoisia malleja, jossa keskeisimmät tarkastelun kohteet ovat jakelupäivät, kirjeiden kulkunopeus ja kerrostalojen lokerikkojakelu, Lindholm toteaa Keskisuomalaiselle.

Liikenne- ja viestintäministeriön muistion lausuntoaika päättyy syyskuun puolivälissä. Lakiesitys on tarkoitus viedä eduskuntaan ennen vuoden loppua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.