Mainos

KSML: 16 sentin ylitys leikkasi työttömän tuloista 126 euroa – "aiheuttaa outoja tilanteita"

Pienikin suojaosan ylitys voi kostautua työttömälle, joka haluaa ansaita tukien päälle. Niinkin pieni summa kuin 16 senttiä lasketaan.

Tapauksesta kirjoittaa Keskisuomalainen. Lehti kertoo Tero Uuttanasta, joka sai elokuussa tukien päälle palkkaa 300 euroa 16 senttiä. Siinä oli sentit liikaa, joten Uuttanan ansiosidonnaista leikattiin kuukausitasolla 126 euroa. Käytännössä siis melkein puolet koko 300 euron palkasta haihtui päivärahan leikkauksella pois.

Työttömän mahdollisuus ansaita 300 euroa kuussa ilman, että se pienentää tukia, on lehden mukaan luonut kannustinloukun kaikkein pienituloisimmille.

Työttömän suojaosan vähäinenkin ylitys leikkaa ansioturvaa eniten niiltä, joiden palkan ja sen pohjalta lasketun ansiosidonnaisen päivärahan ero jää pieneksi. Näissä tilanteissa jopa liki puolet koko palkasta voi leikkaantua pois.

Lehden haastatteleman Uuttanan mukaan tapaus on esimerkki siitä, miten monimutkaiseksi systeemi on luotu.

– Pitäisi olla tosi hyvin perillä pykälistä, ettei astu tällaiseen miinaan, Uuttana sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Esko Salo työttömyys- ja sairausvakuutusyksiköstä myöntää lehdelle, että järjestelmä aiheuttaa ”outoja tilanteita joidenkin kohdalla”.

Katso Keskisuomalaista tarkka laskelma ja selvitys siitä, miksi Uuttanan tuloista leikattiin niin iso osa pois: 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.