Mainos

IL: "Jaana" jäi aktiivimallin leikkuriin – putosi tuilta, kun influenssa siirsi syöpäleikkausta ja sovittuja töitä

2:46

Iltalehti kertoo vakavaa syöpää sairastavasta Jaanasta (nimi muutettu), jolla on ollut vaikeuksia aktiivimallin ehtojen täyttämisessä. Syöpäleikkauksen siirtyessä influenssan takia Jaanan työkeikka peruuntui, ja tuet romahtivat.

Video: Aktiivimalli on kuohuttanut tunteita myös eduskunnassa.

Lehden mukaan Jaana on ollut välillä töissä ja välillä opiskellut syöpään liittyvien leikkaustensa välillä. Jaana oli sopinut työnantajan kanssa työpätkästä, jonka hän tekisi helmikuussa viimeisen syöpään liittyvän leikkauksensa jälkeisen sairausloman loputtua.

Leikkaus siirtyi kuukaudella eteenpäin Jaanan saadessa influenssan, eikä Jaana päässytkään tekemään sopimaansa työpätkää. Sovitun työpätkän peruuntuessa Jaana ei ehtinyt tehdä aktiivimalliin vaadittavia työpäiviä ennen ensimmäisen tarkastelujakson päättymistä maaliskuun lopussa.

Työttömyysetuudet tipahtivat

Iltalehden mukaan Jaana oli hakenut sairausloman ajalle sairauspäivärahaa, jonka omavastuuajalle voi saada työmarkkinatukea. Aktiivimallin tarkastelujakso jatkuu kuitenkin vasta sairausloman loppuessa.

Sairausloman päättyessä Jaana ei ehtinyt osoittaa aktiivisuuttaan, koska uutta työpätkää ei onnistunut järjestää nopeasti. Näin ollen Jaanan työttömyysetuuden määrä tipahti 4,65 prosenttia alhaisemmaksi seuraavan kolmen kuukauden tarkastelujaksolle.

– Se on aika kylmää vettä niskaan. En voi mitenkään ymmärtää, että sairauden takia rangaistaan, Jaana kommentoi Iltalehdelle.

Jaana harmittelee Iltalehdelle, ettei tilanteeseen löytynyt tarvittavassa ajassa ratkaisua TE-toimiston kanssa. Lakimies Eeva Vartio Kelasta vahvisti kyseistä tapausta kommentoimatta Iltalehdelle, että työkyvyttömät voivat olla vastaavissa tapauksissa aktiivimallin leikkurin armoilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.