Kryptovaluuttaa käytetään Venäjän pakotteiden kiertämiseen ja Ukrainan auttamiseen – asiantuntija kertoo, miten

2:19
Miten kryptovaluuttoja käytetään Ukrainan sodan aikana? Katso videolta

Kryptovaluutta Bitcoinia on käytetty Ukrainan sodan aikana niin pakotteiden kiertämiseen kuin Ukrainan auttamiseen. Asiaa avasi Suomen Pankin johtava neuvonantaja MTV Uutiset Livessä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Kryptovaluuttoja, kuten bitcoineja, on mahdollista käyttää varojen siirtämiseen rajan yli. Asiaan liittyy kuitenkin vaikeuksia Suomen Pankin johtavan neuvonantaja Aleksi Grymin mukaan.

– Täytyy muista se, että valuutta täytyy loppupeleissä muuttaa rahaksi. Se on valvottua toimintaa ja se voi olla vaikeaa.

Grym muistuttaa, että vastaanottaja ei välttämättä tee kryptovaluutalla sellaisenaan mitään. Kryptovaluutan muuttaminen paikalliseksi valuutaksi onkin kriittinen kohta.  

Grymin mukaan on tiedossa, että Venäjällä kryptovaluuttoja on yritetty käyttää pakotteiden kiertämiseen. Valuutta on käytetty juuri varallisuuden siirtämisessä maasta toiseen.

Ilmiö on tuttu Grymin mukaan jo aiempien pakotteiden yhteydestä, joita on asetettu esimerkiksi Iranille ja Pohjois-Korealle.

Ukrainalle lahjoitettu bitcoineja

Tiedossa on, että Ukrainan valtio on saanut bitcoin-lahjoituksia muilta mailta.

Grymin mukaan avun lähettäminen kryptovaluuttoja käyttäen on mahdollista, sillä kriisitilanteessa pyritään ottamaan kaikki keinot käyttöön.

Hän kuitenkin muistuttaa, että asiaan liittyy riskejä ja mahdollisia kustannuksia vastaanottajalle.

– Ehkä kriisitilanteessa riskejä ja kustannuksia ollaan valmiita sietämään. Kaikki apu on tarpeen ja niitä on hyödynnetty ukrainan tapauksessa.

Bitcoinin arvo on ollut viime aikoina syöksykierteessä. Grymin mukaan kryptovaluutan kohdalla ei tulisi puhua sijoittamisesta, vaan se rinnastuu ennemminkin rahapeleihin tai vedonlyöntiin.

Minkälaisena Grym näkee kryptovaluutan tulevaisuuden? Katso koko haastattelu videolta:

10:24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja