Mainos

KRP paljasti rakennusalan laajan hämäräbisneksen

Rakennusalalla työskennelleiden hämäräfirmojen epäillään syyllistyneen mm. törkeisiin veropetoksiin sekä törkeisiin kirjanpitorikoksiin. Rikosten rahallisten menetysten arvioidaan olevan ainakin 420 000 euroa.

Keskusrikospoliisi on paljastanut laajan harmaan talouden vyyhdin rakennusbisneksessä. Epäiltyjen hämäräfirmojen suurimmat työkohteet ovat olleet Helsingin kaupungin rakennusviraston ja valtion saneeraustyömailla Helsingissä.

Esitutkinnassa on ollut mukana seitsemän yritystä. Niiden aiheuttaman rikosvahingon arvioidaan olevan ainakin 420 000 euroa. Kokonaisuus lähtee syyttäjälle joko loppuviikolla tai ensi viikon alussa, kunhan viimeinen loppulausunto on saatu.

Rikosnimikkeinä ovat mm. törkeä veropetos, törkeä kirjanpitorikos, ampuma-aserikos ja väärennys, kertoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho STT:lle.

Juttua on tutkittu Ranta-ahon vetämässä ulkomaisen työvoiman pimeää käyttöä jäljittävässä KRP:n yksikössä. Tutkituista firmoista on tosin löytynyt vain suomalaista väkeä. Juttu päätyi yksikön tutkittavaksi valtion saneerauskohdetta ja mahdollista pimeää palkanmaksua koskevan vihjetiedon perusteella.

Kohteeseen liittyvän turvallisuustekijän vuoksi juttu oli otettava kiireesti tutkinnan alle, koska työmaa oli jo loppumassa. Tuossa vaiheessa ei tiedetty, onko mukana ulkomaalaisia vai ei.

Turvallisuussyistä ja tutkintarauhan vuoksi Ranta-aho ei toistaiseksi tarkenna, mistä kohteista on kyse. Juttu tulee esille Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjänä toimii Erkki Huhtala.

Ketju voi mennä pidemmällekin

Ranta-ahon mukaan koko ringissä on hääräillyt parisenkymmentä hämäräyhtiötä, joista esitutkinta on tehty seitsemän yhtiön toiminnasta parin viime vuoden ajalta. Rikoksesta epäiltynä on kuulusteltu toistakymmentä henkilöä. Jutussa on tutkinnan aikana ollut vangittuina päätekijöiksi epäillyt 26- ja 39-vuotiaat miehet ja pidätettyinä puolenkymmentä henkilöä.

- Ketjuhan saattaa ulottua paljon pidemmällekin, mutta me olemme rajanneet tutkinnan koskemaan tiettyä aikaa ja tiettyä yhtiömäärää, koska tämä olisi muutoin laajentunut aivan mahdottomaksi. Tutkinnan ulkopuolelle on jätetty mm. yksityishenkilöille tehdyt kylpyhuoneremontin kaltaiset urakat.

Kaikki velvoitteet hoitamatta

Hämäräbisnestä epäillään pyöritetyn bulvaaniyritysten kautta, joilla on ollut paljon keskinäisiä ristiinkytkentöjä. Firmojen varsinaiset taustahenkilöt eivät ole olleet omilla nimillään mukana yhtiöitten hallituksissa. Poliisin mukaan yhtiöt ovat jättäneet kaikki verojen, vakuutusten ja sosiaaliturvamaksujen kaltaiset velvoitteensa hoitamatta ja kirjanpidon tekemättä. Tarvittavia asiakirjoja on haettu virallisen hallituksen ja toimitusjohtajan nimissä ja sen jälkeen väärennetty.

- Esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöstä on haettu todistus maksetuista työeläkkeistä. Se on tietysti näyttänyt puhdasta nollaa, mutta sitten siihen on kopiokoneella tehty numerot päälle ja viety työnantajalle, että meillä onkin näin paljon työntekijöitä, joista on maksettu eläkevakuutus, Ranta-aho kuvaa.

Yritykset ovat pyörineet yleensä noin vuoden. Kun ennakonpidätystodistukset ovat vanhentuneet, yhtiö on vaihtanut nimeä. Rikosvahingosta on vain karkea arvio. Työntekijälle saatettiin maksaa esimerkiksi 13 euroa ja laskuttaa pääurakoitsijalta 25 euroa tunnilta. Näin firmalle jäi joka tunnilta yli 10 euroa.

-Näitähän me emme ole mitenkään pystyneet kaikkia laskemaan. Summa saattaa olla huomattavastikin suurempi; se perustuu lähinnä tilittämättömiin maksuihin ja velvoitteisiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.