Mainos

KRP: Arctic Seasta vaadittu lunnaita

Suomen poliisilla on vahva syy uskoa, että Arctic Sea -alus on kaapattu. Keskusrikospoliisista vahvistetaan, että aluksesta on vaadittu lunnaita laivan Suomessa olevalta varustamoyhtiöltä.

Lunnassummaa poliisi ei kerro tutkinnallisiin syihin vedoten eikä myöskään sitä, milloin vaatimus on esitetty. Poliisin mukaan kyse on kuitenkin suurehkosta summasta. Financial Times Deutschland -lehti kertoi eilen, että Arctic Sea olisi kaapattu ja siitä vaadittaisiin 1,5 miljoonan dollarin lunnaita.

Rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoo, ettei väitettyä kaappausta ole voitu varmuudella todentaa. Ranta-ahon mukaan poliisilla on koko tapahtumaketjun perusteella kuitenkin vahva syy epäillä, että alus on kaappaajien hallussa. Siltä pohjalta poliisi tutkii asiaa alukseen liittyviä epäiltyjä rikoksia törkeänä kiristyksenä ja väitettynä kaappauksena.

Kuulustelut päästään aloittamaan vasta, kun laiva löydetään. Mahdollisista tekijöistä ei KRP:llä ole vielä mitään tietoa.

- Se on täysi mysteeri vielä, Ranta-aho sanoo.

Ylen uutisten mukaan miehistön henkeä on uhattu, jos lunnasvaatimuksiin ei suostuta. Myös poliisi viittasi tiedotteessaan henkeen ja terveyteen liittyviin uhkiin.

Keskusrikospoliisi ei kommentoi millään tavalla uusimpia tietoja aluksen sijainnista. Laivoja seuraavaan AIS-järjestelmään tuli tänään kaksi havaintoa Arctic Sea -aluksesta. Niiden mukaan laiva olisi Biskajanlahdella Ranskan länsipuolella. Järjestelmä ei kuitenkaan ole aukoton.

Rikostutkinnassa mukana yli 20 valtiota

Katoamisen tutkintaan on Suomen, Ruotsin ja Maltan lisäksi osallistunut viranomaisia yli 20 muusta valtiosta.

Ranta-ahon mukaan tietoa tutkinnasta on välitetty maille, joiden on oletettu voivan auttaa siinä tai joilta mahdollisesti voidaan saada tarpeellista tietoa. Tiedonvälityksessä on käytetty Interpolin ja Europolin apua.

- Tällä hetkellä tärkeintä on, että alus löytyy.

Keskusrikospoliisi päätti tiedottaa omasta tutkinnastaan, koska liikkeellä oli runsaasti erilaisia arveluita.

- Tässä velloo niin paljon kansainvälisiä ja muita huhuja, että totesimme, että meidänkin on kerrottava se, mikä meillä on tiedossa.

Maltan lipun alle rekisteröity rahtialus Arctic Sea on lukuisien väitteiden mukaan joutunut kaapatuksi Ruotsin aluevesillä 24. heinäkuuta. Suomalainen varustamo teki kaappauksesta ilmoituksen Suomen poliisille, joka siirsi ilmoituksen Ruotsin poliisille.

Väitettyä kaappausta ei ole voitu varmuudella todentaa viranomaisten puolesta ja on yhä epäselvää, mikä yhteys näillä mahdollisilla tapahtumilla on aluksen myöhempiin vaiheisiin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Katso Tanja Huutosen juttu (Seitsemän uutiset 15.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.