Kritiikkiä 100 000 euron tuista: ”Ehkä suklaa- ja huutokauppayritykset eivät ole niitä, joita ensi sijassa tässä tilanteessa tarvitsisi tukea”

Ajatuspaja Liberan sisältöjohtaja Tere Sammallahti yritystuista:"Ehkä suklaa- ja huutokauppayritykset eivät ole niitä, joita ensi sijassa tässä tilanteessa tarvitsisi tukea” 1:42
Ajatuspaja Liberan sisältöjohtaja Tere Sammallahti yritystuista: "Ehkä suklaa- ja huutokauppayritykset eivät ole niitä, joita ensi sijassa tässä tilanteessa tarvitsisi tukea”.

Suomessa on kuhistu viime päivät siitä, ovatko Business Finlandin tekemät tukipäätökset oikeita, järkeviä ja yrittäjiä tasapuolisesti kohtelevia.

Business Finlandin jopa 100 000 euron tuet julkkisyrittäjille kuten huutokauppakeisari Aki Palsanmäelle ja Huono äiti -bloggaaja Sari Helinille ovat suututtaneet ihmisiä. Business Finlandin toimitusjohtaja Reijo Kankaan mukaan näillä rahoilla ei kuitenkaan ollut alun perinkään tarkoitus pelastaa erityisesti koronarajoituksista kärsivää ravintola-alaa.

– Business Finland voi lakien mukaan rahoittaa vain kehittämistä. Tämä herättää paljon keskustelua yleisössä ja se on hyvä niin. Toivottavasti innovaatiot ja kehittäminen kiinnostavat normaalistikin suurta yleisöä.

Ajatuspaja Liberan sisältöjohtaja Tere Sammallahti kritisoi vahvasti rahanjaon logiikkaa.

– Järkeä ja logiikkaa tässä on varmaankin yhtä paljon kuin suomalaisissa yritystukijärjestelmissä yleensäkin. Rahaa ja tukea jaetaan erilaisten eturyhmähimmeleiden kautta ja vaikutusarviointia on vaikea tehdä, joten vaikuttavuus jää vähän mysteeriksi  kaikille, Sammallahti toteaa.

Sammallahden mukaan kohtelu tukien kanssa on erilaista eri yrityksille. Hänen mukaansa etukäteen on vaikea arvioida ohjautuvatko rahat oikeille yrityksille.

– Mutta jos minun olisi pakko arvata, niin ehkä suklaayritykset tai huutokauppayritykset eivät ole niitä yrityksiä, joita ensi sijassa tässä tilanteessa tarvitsisi tukea.

Lue myös:

    Uusimmat