Kristinuskon levittämisestä Malesiassa vangitut palaavat tänään Suomeen – nämä kysymykset ovat yhä auki

UM vahvistaa: Neljä suomalaista pidätettiin uskonnollisten tekstien jakamisesta Malesiassa 0:33

Viime viikolla Langkawissa Malesiassa uskonnollisen materiaalin jakamisen takia pidätetyt neljä suomalaista turistia palaavat Suomeen tänään alkuiltapäivällä.

Yksi palaavan ryhmän jäsenistä on perussuomalaisten kansanedustajan Mika Niikon vaalipäällikkö Timo Valtonen. Valtonen on myös kristillisen Joosua Mission toiminnanjohtaja.

Kolmen muun suomalaisen yhteyksistä kristillisiin järjestöihin ei julkisuudessa ole tarkkaa tietoa. Suomalaiset ovat iältään 27-60-vuotiaita, kaksi naista ja kaksi miestä.

Kristillisten arvojen nuorisojärjestö 

Joosua Missio ilmoittaa nettisivuillaan olevansa nuorisojärjestö, joka pyrkii tukemaan ”nuoria terveelliseen ja päihteettömään elämäntapaan kristillisten arvojen kautta”.

Joosua Missiolla on toimintaa myös ulkomailla. Thaimaan tunnetussa turistikohteessa Pattayalla sillä on kotikirkkotoimintaa.

Lisäksi järjestö organisoi Pattayalle talvisin ”aktiomatkoja”. Nettisivujen mukaan Pattayalla kotikirkko pyrkii yhteyksiin paikan päällä asuviin suomalaisiin ja turisteihin.

Malesiassa kristitty vähemmistö

Malesia on muslimienemmistöinen valtio, jonka väestöstä hieman alle kymmenen prosenttia on kristittyjä. Malesiaa pidetään suhteellisen maltillisena muslimimaana, mutta sielläkin tiukemman linjan muslimit ovat yrittäneet saada lisää jalansijaa.

Malesiassa on uskonnonvapaus, mutta epäjärjestyksen ja yhteiskunnallisen harmonian horjuttaminen ovat kiellettyjä. Määritelmä antaa tulkinnan varaa, mutta kielto koskee kaikkia uskontokuntia.

Niikon mukaan Joosua Mission johtaja Valtonen on levittänyt kristillistä sanaa vuosikymmeniä ”kaikkialla maailmassa”.

Missä ryhmä lomallaan evankelioi?

Malesiassa Valtonen ja muu ryhmä olivat Niikon mukaan yksityishenkilöinä. Thaimaassa he olivat pidemmällä lomamatkalla, jonka aikana he ovat tehneet matkoja myös lähimaihin.

Naapurimaahan Malesiaan kuuluva Langkawin lomasaari on Malakansalmessa aivan Thaimaan kyljessä.

Toistaiseksi ei tiedetä, missä ajatus Malesiassa evankelioimisesta oli syntynyt, oliko ryhmä harjoittanut sitä Malesian lisäksi muissa lomalla vierailemissaan maissa, jos he olivat ennen Malesiaa Thaimaan lisäksi muualla ehtineet käymään.

Olivatko yhteyksissä Malesian kristittyihin?

Niikko on sanonut, ettei hän tiedä, olivat suomalaiset tietoisia Malesian lainsäädännöstä uskonnollisen toimintaan liittyen.

Ei ole tiedossa, olivatko suomalaiset yhteyksissä kristittyihin tahoihin Malesiassa ennen matkansa Langkawiin, ja keskustelleet paikallisista tavoista ja laeista.

Olivatko suomalaiset menneet Malesiaan nimenomaan turisteina, mutta päättäneet harjoittaa kristillisen materiaalin jakamista?

Ja kun kyseessä on nuorisojärjestö, ketkä olivat materiaalin jakamisen kohteita, minkä kielistä materiaali oli, ja mistä he olivat sen tuoneet mukanaan?

Miksi vapautettiin vankilatuomion uhasta huolimatta?

Pidätettyjä uhkasi vähintään kahden vuoden vankilatuomio.

Langkawin poliisipäällikön Iqbal Ibrahimin mukaan viranomaiset päättivät, ettei suomalaisia vastaan nosteta syytettä. Toistaiseksi ei ole kerrottu julki, miksi Malesian viranomaiset päättivät vapauttaa suomalaiset muutaman pidätyspäivän jälkeen.

Malesiaan karkotetuilla suomalaisialla tuskin on asiaa.  

Lue myös:

    Uusimmat