Kristillisten Sari Essayah on elänyt lapsuudenkodissaan vammaisperheen arkea: "Jokaisen velvollisuus lähimmäisenä on auttaa toista ihmistä"

Lauantain 15.3. jaksossa Sari Essayah 0:17

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kilpakävelyn maailmanmestari Sari Essayah sai lapsuudenkodistaan hyödyllisen elämänohjeen: Elämässä pääsee eteenpäin, kun tekee tarpeeksi töitä ja yrittää.

Tätä ohjenuoraa Sari näyttääkin noudattaneen, sillä hän on menestynyt sekä politiikassa että urheilussa. Nykyään hän vaikuttaa muun muassa Kansainvälisen Olympiakomitean jäsenenä. Sitä hän pitää tärkeänä vaikuttamisen paikkana. 

– Urheiluliikkeillä on myöskin valtava mahdollisuus vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan kuin pelkästään urheilemiseen. Sen kautta voidaan vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumiseen ja siihen, että demokratia ja hyvät arvot voisivat maailmassa mennä eteenpäin, Essayah pohtii Ripsa Koskisen-Papusen haastattelussa.

Sari Essayahin äiti kävi työssä tyttärensä lapsuuden ajan toisella paikkakunnalla Iisalmessa kielten opettajana. Viikonloppuisin äiti oli kotona, mutta viikot hän asui mummon ja kehitysvammaisen kasvattityttärensä Liisan kanssa.

"Täysi ihmisarvo on tosi keskeinen asia elämässä"

Vammaisperheen arki on jättänyt jälkensä Sarin arvomaailmaan.

– Jokaisen ihmisen ihmisarvo ja täysi ihmisarvo on tosi keskeinen asia elämässä. Olen omassa perheessä nähnyt sen, miten jokaiselle vammaiselle kuuluvat samat oikeudet kuin kelle tahansa meille.

Essayah on lapsuudestaan asti tottunut auttamaan toisia.

– Meidän ei tarvitse arvioida sitä, miten toinen on elämänsä elänyt, vaan kyllä meidän lähimmäisenä kuuluu olla auttamassa ja tukemassa ihan jokaista, Essayah miettii.

Toimittaja Ripsa Koskinen-Papunen haastattelee jokaisen puolueen puheenjohtajaa vuorotellen Vapaalla Ripsan kanssa -ohjelmassa.

Ripsa lähti suksien kanssa Lapinlahdelle hiihtämään kristillisten puheenjohtajan Sari Essayahin kanssa. Ladulla he keskustelivat muun muassa auttamisesta, arvoista ja urheilussa sekä politiikassa vaikuttamisesta.

Lisäksi Essayah halusi viedä Ripsan Väärnin pappilaan kirjailija Juhani Aho synnyin- ja lapsuudenkotiin.

Vapaalla Ripsan kanssa lauantaina MTV3-kanavalla kello 19.10. 

Lue myös:

    Uusimmat