Kristillisdemokraateilta uusi lakialoite – leikkaisi työttömyystukea heiltä, jotka eivät osaa suomea tai ruotsia

Kristillisdemokraattien mielestä työttömillä maahanmuuttajilla tulisi olla rahallinen kannustin hankkia parempi kielitaito, jotta he pääsevät helpommin mukaan työelämään ja eroon tukiriippuvuudesta.

– Sosiaaliturvajärjestelmämme syrjäyttää maahanmuuttajat työelämästä ja passivoi tukiriippuvuuteen, puheenjohtaja Sari Essayah (kd.) perustelee aloitteen tarpeellisuutta.

Niinpä puoluea esittääkin lakialoitteessaan työmarkkinatukeen kielilisää.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että työmarkkinatuen määrää lasketaan 90 prosenttiin peruspäivärahan määrästä. Jos työtön ei osoittaisi kielitaitoaan, hänen nettomääräinen työmarkkinatukensa pienenisi nykyisestä 576 eurosta noin 518 euroon.

Aloitteen mukaan työmarkkinatuen voisi kuitenkin jatkossa korottaa peruspäivärahan tasolle osoittamalla vaadittavan tason suomen tai ruotsin kielen taitonsa. 

Kielitaidon todistaminen tapahtuisi esimerkiksi peruskoulun päättötodistuksella tai osallistumalla samaan yleiseen kielitutkintoon, joka Suomen kansalaisuutta hakevankin on läpäistävä.

"Aloite ei syrji mitään väestöryhmää"

Suomen perustuslaki rajaa muutosvaihtoehtoja. Esimerkiksi maahanmuuttajille maksettavaa toimeentulotukea ei voi puolittaa Tanskan tapaan ja lisätä siihen kielilisää.

– Kristillisdemokraattien ehdottama ratkaisu kannustaa kaikkia työmarkkinatuen piirissä olevia osoittamaan suomen tai ruotsin taitonsa ja pääsemään siten paremmalle tukitasolle. Työmarkkinatukea lasketaan aluksi kaikkien, myös kantasuomalaisten, osalta. Näin aloite ei syrji mitään väestöryhmää, Essayah painottaa.

Suomen työttömyysturvasta yli 20 prosenttia meni täällä oleskeleville muun maan kansalaisille.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Uutiset Liveen tehdään huoltotoimenpiteita tänään maanantaina klo 12.00-14.00, jolloin katselussa voi olla häiriöitä. Pahoittelut.